Przepis na puszyste pączki. Sprawdź jak je zrobić

i

Autor: Shutterstock

To warto wiedzieć

Ten składnik pączków może być szkodliwy. Lepiej z niego zrezygnuj. Szkodzisz sobie i bliskim. Domowy przepis na pączki

2024-02-08 9:26

Czy lukier z pączków jest zdrowy? Już 8 lutego będziemy obchodzimy święto wszystkich łasuchów, czyli tłusty czwartek. W tym czasie tysiące Polaków wezmą sobie za cel zjedzenie przynajmniej kilku pączków. Część osób zdecyduje się na usmażenie pączków własnoręcznie. Takie smakołyku powinny być zdrowsze od tych kupnych. Tak jest w teorii ponieważ w rzeczywistości jeden składnik może sprawić, że domowe pączki wcale nie będą zdrowe, jak się wydaje. Przepis na pączki.

Przepis na pączki. Czego lepiej unikać?

Pączki to prawdziwy symbol tłustego czwartku. W ten dzień zajadają się nimi wszyscy. Pączki uchodzą z jedno z najbardziej tradycyjnych polskich ciast i miał o nich wspominać nawet Mikołaj Rej w "Żywocie człowieka poczciwego”. Co ciekawe, pierwsze pączki spożywane były na słono lub wytrawnie. Już w XII wieku podawano twarde, smażone ciasto nadziewanie słoniną. Słodka wersja pączków pojawiła się prawdopodobnie na skutek wpływów kuchni arabskiej. Pierwsze słodkie pączki podawano z miodem. Dzisiaj w tłusty czwartek pączki można kupić praktycznie w każdym sklepie. Wiele osób decyduje się na samodzielnie przyrządzenie pączków. Domowa wersja jest o wiele bardziej zdrowa i mniej kaloryczna. Bywa jednak, że dodaje się do niej tej jeden składnik, który może być potencjalnie szkodliwy. 

Zobacz też: To niedopuszczalny składnik faworków. Tysiące gospodyń dodaje go do chrustu, a przez to faworki nie są idealnie kruche. Przepis na faworki

Szkodliwy składnik lukru na pączki. Lepiej z niego całkowicie zrezygnować 

Do przygotowania ciasta na pączki potrzebujesz mleka, mąki pszennej, cukru, drożdży, masła, jajek oraz oddzielonych żółtek oraz kieliszeczek spirytusu. Pączki podobnie jak faworki smaży się na głębokim tłuszczu. Nie jest to zatem dietetyczny przysmak, ale raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić. Wiele osób usmażone pączki polewa lukrem. Dla wygody często sięga się po kupny lukier, a ten może być pełen potencjalnie szkodliwych składników. Zanim w sklepie sięgniesz po gotowy lukier, to sprawdź jego skład. Może się okazać się, że znajdziesz tam między innymi olej palmowy (wpływa na wzrost złego cholesterolu), sorbinian potasu (to "zdrowsza alternatywa zakazanego benzoesanu sodu jednak najnowsze badania sugerują, że może on być również szkodliwy dla zdrowia), gliceryną (w dużych ilościach może powodować do problemów z koncentracją oraz wysuszać błony śluzowe) oraz syrop glukozowy, który może sprzyjać rozwojowi cukrzycy. O wiele bezpieczniejszą opcją wydaje się przygotowanie lukru własnoręcznie. Tutaj znajdziesz prosty przepis na domowy lukier z cukru

Sonda
Smażysz pączki w domu czy kupujesz gotowe?
STUDNIOWKA_W_BIALYMSTOKU
Listen on Spreaker.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki