Groźna słodka choroba

2013-09-30 4:00

Na cukrzycę choruje w Polsce prawie 3 miliony osób. Ta niebezpieczna choroba w początkowym stadium nie daje charakterystycznych objawów, długo więc pozostaje niewykryta. Często dopiero trudno gojące się rany, postępujące problemy ze wzrokiem czy nieuzasadnione zmęczenie skłaniają chorego do wizyty u lekarza.

Z cukrzycą można żyć niemal normalnie. Pod warunkiem że będzie się skrupulatnie przestrzegać zaleceń lekarza. Bardzo ważny jest pomiar poziomu cukru we krwi, szczególnie w cukrzycy typu I, wymagającej podawania określonych dawek insuliny. Dzisiejsze glukometry pozwalają to robić bezboleśnie i szybko. Pod specjalnym nadzorem powinny być kobiety chore na cukrzycę i planujące ciążę. Warto, by jeszcze przed poczęciem znalazły się pod opieka ginekologa, położnika i diabetologa.

Dieta diabetyka powinna być różnorodna i składać się z produktów wielozbożowych, dań jak najmniej przetworzonych, warzyw i niesłodkich owoców, chudego mięsa i nabiału. Należy do minimum ograniczyć tłuszcze zwierzęce, sól i cukier. Posiłki powinny być spożywane regularnie - 6 razy dziennie w przypadku cukrzycy typu I

i 4-5 razy dziennie w przypadku cukrzycy typu II. Należy wybierać produkty zawierające dużo błonnika oraz produkty o niskim indeksie glikemicznym - najlepsze są takie, których indeks jest mniejszy niż 50 (np. kasza perłowa, jabłka, grejpfruty, cykoria, szpinak, papryka). Warto pamiętać również o tym, że warzywa surowe mają niższy indeks niż gotowane i częściej jeść je w takiej postaci.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki