Grzybobranie czas zacząć

Najlepszym terminem na zbieranie grzybów jest druga połowa lata oraz jesień. Wtedy zaczyna się wysyp, który trwa do pierwszych przymrozków. Podstawą udanego grzybobrania jest znalezienie odpowiedniego miejsca. Najbardziej szlachetne gatunki spotykamy w lasach iglastych, z dużą ilością świerków i sosen oraz w lasach liściastych z dębami i bukami. Grzyby słabo rosną na terenach podmokłych i bagiennych.

ABC grzybiarza

Na grzyby idziemy rano, bo wtedy słońce idealnie oświetla las, a grzyby są świeże i jędrne. Najlepsze na grzybobranie są dni ciepłe, o dużej wilgotności powietrza, po opadach deszczu. Grzybów nie zbieramy po burzy i ulewach – wtedy ściółka jest zbyt wilgotna, grzyby pleśnieją i szybciej się rozkładają. Są też bardziej podatne na atak insektów. Na wyprawę ubieramy się ciepło, najlepiej na tzw. cebulkę, aby móc się dostosować do panującej aury. Zabieramy ze sobą nieprzemakalną kurtkę i długie spodnie, przykrywamy głowę. Warto też mieć ze sobą kalosze. Po założeniu odpowiedniego stroju spryskujemy się preparatem odstraszającym komary i kleszcze. Preparat zabieramy ze sobą, żeby powtarzać dawkowanie. Ubranie powinno być jasne – łatwiej jest wtedy zauważyć kleszcza i gładkie, bo trudniej będzie mu się uchwycić podłoża.

Co zabrać na grzybobranie?

  •  Kosz wiklinowy, niefarbowany, lub łubiankę
  • Scyzoryk lub nożyk z ostrzem nieząbkowanym
  • Termos z herbatą i kanapki, koniecznie szczelnie zapakowane
  • Atlas grzybów
  • Kompas lub GPS
  • Telefon komórkowy z naładowaną baterią

Czytaj także: Herbata – na zdrowie

Jak zbieramy?

Grzyby delikatnie wykręcamy z podłoża, a miejsce po grzybie przykrywamy ściółką. Zapobiega to wysuszeniu odkrytej grzybni. Zbieramy całe grzyby, po samym kapeluszu lub trzonie nie ustalimy, czy jest jadalny czy trujący. Unikamy zbierania młodych i starych grzybów, ponieważ są trudne do rozpoznania. Omijamy gatunki niejadalne, grzyby uszkodzone, rozmiękłe czy wysuszone – są potrzebne dla struktury lasu. Pamietajmy o podstawowej zasadzie: wszystkie gatunki śmiertelnie trujące mają blaszki pod kapeluszem i jadalne sobowtóry.

Gdzie szukać grzybów?

  • Borowiki znajdziemy pod sosnami i świerkami, a w lasach liściastych pod dębami i bukami, na glebach piaszczystych. Najobficiej rosną w górskich lasach sosnowych.
  • Podgrzybki rosną wszędzie, zwłaszcza na trawiastym, wilgotnym poszyciu. Lubią lasy sosnowe i liściaste. Zwykle spotyka się je w mchu.
  • Koźlarze wybierają lasy liściaste i mieszane. Znajdziemy je pod topolami, brzozami, osikami i grabami, na zboczach i parowach.
  • Maślaki najczęściej rosną w trawach, lasach iglastych, zwłaszcza pod modrzewiami.
  • Kurki występują głównie na siedliskach borowych, w mchu lub opadłych liściach. Spotkamy je pod sosną, świerkiem, dębem, bukiem, brzozą i grabem.
  • Gąski znajdziemy wśród mchów i igliwia, w lasach liściastych i mieszanych, na piaszczystym podłożu.
  • Kanie występują głównie w lasach liściastych pod bukami, rzadziej w iglastych, na skraju lasu, na łąkach. Lubią miejsca trawiaste, ciepłe.
  • Rydze rosną głównie w lasach sosnowych, na polanach, lubią gleby piaszczyste, obrzeża lasów i miejsca trawiaste.

Rarytas nie dla wszystkich

Grzybów bezwzględnie nie powinny jeść dzieci poniżej 3. roku życia. Wątroba dziecka nie jest w stanie strawić związków zawartych w grzybach, dlatego należy je podawać po 5. a w przypadku alergików po 10. roku życia – uważa wielu lekarzy.

Dań z grzybami powinni unikać:

  • cierpiący na schorzenia układu pokarmowego, nerek i wątroby, trzustki i woreczka żółciowego
  • seniorzy
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią
  • uczuleni na grzyby

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki