Grzyby 2016. Których grzybów nie wolno zbierać? Jak wyglądają grzyby trujące? [ZDJĘCIA i OPISY]

2016-08-11 12:57

Wybierasz się na grzyby? Zobacz nasz atlas grzybów. Tych grzybów nie zbieraj, bo są trujące! Zobacz też, które grzyby są jadalne.

Zawsze zbieraj tylko dorosłe grzyby (ale nie stare!), które mają wykształcone wszystkie cechy charakterystyczne pozwalające rozpoznać gatunek. Zwracaj uwagę na szczegóły budowy (zabarwienie, pory lub blaszki, obecność pierścienia i pochwy). Porównaj znaleziony okaz z opisem w atlasie grzybów. Do koszyka wkładaj tylko całe grzyby, po samym kapeluszu lub trzonie nie ustalisz, czy masz do czynienia z grzybem jadalnym, czy z trującym. Nie zbieraj grzybów po ulewnych deszczach. Wtedy ściółka jest zbyt wilgotna, grzyby pleśnieją i szybciej się rozkładają. Są też bardziej podatne na atak insektów.

INNE PRZEPISY NA GRZYBY >>TUTAJ<<

SPRAWDŹ: Co robić w razie zatrucia grzybami

Każdy zbieracz powinien pamiętać o podstawowej zasadzie - wszystkie gatunki śmiertelnie trujące mają blaszki pod kapeluszem i wiele jadalnych sobowtórów. To właśnie wśród nich są trujące muchomory. I to wcale niekoniecznie te czerwone. Bardzo łatwo możesz np. pomylić muchomora sromotnikowego z kanią. Ostrożność musisz zachować również przy zbieraniu kurek i gąsek, które łatwo pomylić z trującymi lisówkami pomarańczowymi.

Zobacz też: GRZYBY JADALNE. Jak rozpoznać, gdzie zbierać? GRZYBIARZE DO DZIEŁA!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki