PRZEPISY NA WIELKANOC 2013, FASZEROWANE JAJKA: Farsz szynkowy

2013-03-28 12:56

Jajka w symbolice wielkanocnej oznaczają nowe życie. Dlatego właśnie w postaci barwnych pisanek wkładamy je do koszyczka, by po poświęceniu podzielić się nimi z bliskimi. Jajka serwujemy także jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania. Oto w jaki sposób można je przygotować.

Sposób przygotowania:

10 jaj ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupinek, przekroić wzdłuż na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Przygotować farsz i nadziać jajeczne miseczki. Położyć na liściach sałaty, posypać zieleniną, ozdobić kleksem ketchupu, majonezu, oliwką, plasterkiem rzodkiewki czy cząstką pomidora.

Farsz szynkowy

Składniki:

8 jajek

15 dag wędzonej szynki

3-4 łyżki śmietany lub majonezu

2 łyżki posiekanego szczypiorku l pieprz l sól

Sposób wykonania:

Szynkę drobno posiekać. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać szynkę, szczypiorek, majonez, doprawić solą i pieprzem. Białka napełnić farszem, ułożyć na liściach sałaty, posypać szczypiorkiem i udekorować cząstkami pomidora.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki