PRZEPISY NA WIELKANOC 2013, FASZEROWANE JAJKA: Jajka po wiedeńsku (w szklance)

2013-03-28 13:15

Jajka są jedną z najpopulraniejszych potraw na wielkanocnym stole. W przeróżnych odsłonach pojawiają się na  świątecznym śniadaniu. Nasz propozycja to jajka po wiedeńsku (w szklance).

Składniki:

jajka (po 2 na porcję)

masło

Sposób przygotowania:

Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. W garnku zagotować wodę. Każde jajko nakłuć grubą igłą na środku podstawy - czyli szerszej części jajka. Jajka położyć na łyżkę i delikatnie włożyć do wrzącej wody. Gotować przez 4 minuty, po czym wyjąć i włożyć na chwilę pod strumień zimnej wody. Rozbić jajka nad szklanką i - pomagając sobie łyżeczką - wydłubać jajka ze skorupek. Dodać kawałek masła, soli i świeżo zmielonego pieprzu. Podać natychmiast.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki