Jak jeść, by zmniejszyć ryzyko raka

2010-02-25 8:14

Siadając do stołu chcemy przede wszystkim zaspokoić głód. Tymczasem jedzenie może decydować o zdrowiu, a nawet życiu.

Związki wielkiej mocy

Współczesna medycyna szczyci się, że może stosować tzw. leczenie celowane. Oznacza to, że leki wkraczają do akcji na pewnym etapie procesów zachodzących w organizmie. Żywność, która ma właściwości antyrakowe, działa na wiele czynników. Produkty połączone w czasie posiłków potęgują swoją moc. Działają wtedy o wiele skuteczniej niż każdy z nich osobno.

W uproszczeniu można stwierdzić, że jeden produkt antyrakowy zmniejsza zagrożenie o 50 proc., ale połączenie czterech może chronić aż w 90 proc.

Najważniejsze zasady diety

Dieta antyrakowa jest skomponowana przede wszystkim ze świeżych warzyw i owoców. Poza sezonem możesz jeść mrożone lub suszone. Do warzyw najlepiej dodawaj oliwę, olej lniany lub masło ekologiczne.
Niezbędny jest również czosnek, zioła i inne przyprawy. Dodawaj je nie tylko do gotowania lub pieczenia, ale także do sosów, twarogów, galaretek warzywnych i rybnych. W diecie antyrakowej mięso pełni rolę dodatku smakowego.

Czytaj więcej na

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki