Jak oszczędzić energię w kuchni: SPOSÓB na NIŻSZE RACHUNKI

2011-04-13 12:03

Wszyscy narzekamy na rosnące rachunki za prąd. Tymczasem wystarczy znajomość paru prostych zasad ekologicznego oszczędzania, żeby nie tylko chronić środowisko, ale przede wszystkim płacić niższe rachunki. Jak to zrobić?

Czy wiesz, że gdyby wszyscy Polacy zaczęli korzystać ze sprzętu energooszczędnego i wyłączyli połowę urządzeń, które "zjadają prąd", chociaż nie są aktualnie używane, to w skali kraju zaoszczędzilibyśmy aż 40 proc. energii i ponad 1,5 miliarda złotych? Obliczyła to Fundacja na rzecz Efektywnego Wykorzystania Energii na zlecenie WWF. Nie ulega więc wątpliwości, że także pojedyncze gospodarstwo domowe może wiele zyskać, stosując parę prostych trików.

Co to są klasy energetyczne

Podstawą oszczędnego korzystania z kuchni jest wybór właściwego sprzętu AGD. To nieprawda, że wszystkie lodówki czy zmywarki zużywają mniej więcej tyle samo prądu lub że można bardziej oszczędzić, kupując te tańsze. Jest dokładnie odwrotnie - jeśli przy zakupie sprzętu zapłacimy nieco więcej, bo urządzenia energooszczędne są droższe, potem zwróci nam się to wielokrotnie. Po czym poznamy sprzęty energooszczędne? Po tak zwanej klasie energetycznej. Oznaczona jest ona literami - od A lub A+ czy A++ do G. Najmniej energii pobierają urządzenia posiadające klasę energetyczną A, A+ lub A++, najwięcej te oznaczone literą G. Już między A a A+ jest duża różnica w zużyciu prądu - aż 25 proc. Podobne oszczędności poczynimy, kupując na przykład zamrażarkę klasy B zamiast C - około 26 proc.

Przeczytaj koniecznie: Jak oszczędzić na zakupach

Lodówka - jak oszczędnie używać?

W każdym gospodarstwie domowym lodówka zużywa aż 50 proc. energii. Rozsądne korzystanie z niej ma więc wyjątkowy wpływ na to, ile pieniędzy zachowamy dla siebie, a ile oddamy dostawcy prądu. Najpierw sprawdź, ustawienie temperatury w lodówce. Optymalna temperatura dla lodówki wynosi 7 stopni Celsjusza, a dla zamrażarki -18. Jeśli jest niższa nawet o 3 stopnie, zmarnujesz 15 proc. energii. Nie stawiaj lodówki w pobliżu urządzeń, które emitują ciepło, np. kuchenki czy grzejnika, ani w nasłonecznionym miejscu. Nie wstawiaj do niej gorących potraw, bo zużyje 30 proc. prądu więcej, ani nie zostawiaj jej otwartej bez potrzeby, żeby do środka nie dostawało się ciepłe powietrze, które marnuje energię. W ogóle staraj się nie otwierać jej bez potrzeby. Koniecznie regularnie rozmrażaj lodówkę - warstwa lodu o grubości 5 milimetrów sprawia, że zużywasz 20 proc. prądu więcej. Pamiętaj też, żeby regularnie ścierać kurz ze spiral znajdujących się z tyłu lodówki.

Jak oszczędnie gotować?

Gotując, możesz w prosty sposób oszczędzić, za każdym razem przykrywając garnek pokrywką. Nieprzykryta potrawa gotuje się 30 proc. dłużej. Wielkość garnka też ma znaczenie - jego średnica powinna być przynajmniej 2 cm większa od średnicy płyty grzejnej. Naczynie za małe o 3 cm powoduje stratę 30 proc. energii. Można zaoszczędzić także piekąc: wyłącz piekarnik na około 10-15 minut przed planowanym wyjęciem z niego potrawy - temperatura wciąż będzie się przecież utrzymywała na właściwym poziomie. Nie bez znaczenia jest też sposób, w jaki gotujemy w czajniku wodę na herbatę. Przede wszystkim nie gotujmy więcej, niż mamy zamiar wykorzystać. Jeśli potrzebujesz tylko szklanki, a nalewasz do czajnika cały litr, marnujesz 25 proc. prądu. W dodatku usuwając regularnie kamień z naczynia do gotowania wody, można zaoszczędzić około 10 proc. energii.

Zmywarka - czy się opłaca?

Używanie zmywarki tak naprawdę jest oszczędnością i wody, i energii - aż dziesięciokrotną w porównaniu z ręcznym myciem naczyń. Na przykład do zmycia kompletu naczyń po obiedzie dla 14 osób zużyjemy z jej pomocą tylko 10 litrów wody. Żeby efektywnie korzystać z tego urządzenia pod względem energetycznym, należy używać go tylko wtedy, gdy jest już całkiem wypełnione talerzami i sztućcami. Przed włożeniem naczyń do środka należy jak najdokładniej usunąć z nich resztki jedzenia, a potem wypłukać talerze chłodną wodą, zanim włączymy program. Gdy używamy opcji suszenia, należy włączyć tryb oszczędny.

Oświetlenie kuchni- jak zaoszczędzić?

Na koniec parę słów o oszczędności przy oświetlaniu kuchni. Tutaj decyzje, jakie podejmiemy, powinny być dopasowane do sposobu naszego korzystania z tej części mieszkania. Jeśli przebywamy tutaj długo, wymieńmy tradycyjne żarówki na świetlówki kompaktowe, a oszczędzimy nawet 80 proc. energii. Chociaż te pierwsze kosztują około 1 zł, a dobra energooszczędna świetlówka około 30 zł, to roczne oszczędności wyniosą około 32 zł. Jednak jeśli w ciągu dnia wchodzimy do pomieszczenia kuchennego tylko na chwilę, lepiej kupić żarówki halogenowe, a w porównaniu z tradycyjnymi zaoszczędzimy 30 proc. energii.

Mądrze korzystaj ze sprzętów kuchennych

- Największymi pożeraczami energii w kuchni są duże sprzęty AGD, takie jak lodówka, płyta grzewcza czy piekarnik. Dlatego w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby energooszczędnie z nich korzystać. Na przykład mało kto wie, że produkty z zamrażalnika warto rozmrażać w lodówce - panuje tam dodatnia temperatura, produkt pochłonie przenikające do lodówki ciepło i w ten sposób oszczędzimy energię potrzebną na chłodzenie. Innym sposobem na zaoszczędzenie jest używanie naczyń o gładkim, dobrze przewodzącym dnie i dostosowanie wielkości palnika do wielkości naczynia. Dobrą praktyką jest też gotowanie wody w czajniku i przelewanie jej do garnka - moż-na w ten sposób zaoszczędzić nawet do 40 proc. energii.

Przeczytaj koniecznie: Jak zmieniać biegi w dieslu i "benzynie", żeby zaoszczędzić na paliwie

Chroń środowisko - segreguj odpady

Kosz na śmieci, do którego trafiają wszystkie domowe odpady, przeważnie stoi w kuchni pod zlewem. Jeśli dopiero planujesz urządzenie kuchni lub remontujesz starą, dobrze się składa, bo możesz kupić szafkę, w której producent już pomyślał o segregacji i zrobił specjalne przegródki na worki z różnymi rodzajami śmieci. Zajmują one tyle samo miejsca, co tradycyjny kosz. Jeśli nie masz szafki z przegródkami, stosuj zwykłe lub różnokolorowe worki.

Osobno zbieramy: odpady żywnościowe, papier, szkło i metal, plastik. Odpady papierowe to nie tylko gazety, ale też kartony, opakowania po jajkach, tektura falista. Nie można mieszać z nimi papieru do pakowania prezentów, kartoników z resztkami jedzenia, książek czy kalendarzy ze sztywnymi, kolorywymi okładkami. Do plastików nie wrzucaj opakowań zabrudzonych jedzeniem ani takich, w których były jakieś niebezpieczne odpady.

Do worka ze szkłem i metalem oprócz butelek możesz wrzucać słoiki i puszki, nie możesz porcelany, form żaroodpornych, żarówek, szyb ani opakowań po lekach. Aluminiowe puszki i plastikowe butelki zgniataj. Możesz kupić już za 30-40 zł zgniatarkę. Pamiętaj, żeby wszystkie opakowania, które segregujesz, były czyste i bez resztek jedzenia. Jeśli nie da się ich wyczyścić, lepiej wyrzucić je do ogólnego kosza, bez segregacji. Zepsuty toster czy starą zmywarkę można zwracać do punktów sprzedaży takich produktów. Zapytaj w markecie elektronicznym o taką możliwość.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki