Mięso

i

Autor: Shutterstock Zdjęcie ilustracyjne

Przydatne informacje

Jak przechowywać mięso w lodówce? Po upływie tego czasu może być szkodliwe

2023-01-26 11:43

Przechowywanie mięsa to bardzo ważny temat. Od tego zależy nasze zdrowie, a mięso przechowywane za długo lub w złych warunkach szybko się psuje. Zjedzenie takiego mięsa w najlepszym przypadku może zakończyć się zatruciem pokarmowym. Czy wiesz, jak długo powinno przechowywać się surowe oraz ugotowane mięso w lodówce? Sprawdź, te informacje mogą Cię zaskoczyć.

Jak długo przechowywać mięso w lodówce? Te terminy musisz znać

Przechowywanie mięsa w prawidłowy sposób jest bardzo ważne. Zjedzenie zepsutego mięsa może być bardzo niebezpieczne, a zatrucie pokarmowe to najlżejszy scenariusz tego, co może nas spotkać. Aby mięso było jak najdłużej świeże należy przechowywać je w lodówce. Jednak i tam nie powinno ono leżeć zbyt długo. Jaki czas mięso może leżeć w lodówce? Ogólnie przyjęło się, że świeże mięso powinno być przechowywane w lodówce przez maksymalnie 2 doby, proces marynowania może wydłużyć ten czas o kolejne kilkanaście godzin. Najdłużej może leżeć wołowina, nawet do 4 dni, a najkrócej mięso mielona - kilka godzin. Optymalna temperatura do przechowywania mięsa to 1-2 ° C. Poddane obróbce termiczne mięso również nie powinno być zbyt długo przechowywane. Jego czas przydatności do spożycia również wynosi około kilku dni. A jak wygląda sprawa z mięsem mrożonym?

Zobacz także: Tak usuniesz tłuszcz z kuchenki po smażeniu pączków i innych pyszności. Świetny sposób na czyściutką kuchnię bez szorowania i trującej chemii

Jak długo można przechowywać mięso w zamrażalce? 

  • drób oraz wieprzowina - do 9 miesięcy,
  • surowe mięso mielone – do 4 miesięcy,
  • dziczyzna i jagnięcina do 10 miesięcy,
  • wołowina i cielęcina - do 12 miesięcy.
Sonda
Jesz mięso?
Akcja GOPR w Beskidzie Żywieckim. Szukali 60-latki, która... siedziała w domu!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki