Jak się nie zatruć na urlopie

2010-08-02 16:24

Nic tak nie psuje wakacji jak nagła choroba, która dopada nas z dala od domu i niszczy całą radość z urlopu. Jednymi z najczęstszych i najbardziej uciążliwych wakacyjnych dolegliwości są zatrucia pokarmowe.

Nie ma co ukrywać, że jedną z większych wakacyjnych przyjemności jest jedzenie. Odwiedzamy bary, jemy zapiekanki, kupujemy lody z ulicznego stoiska. Ale pozornie niewinna przekąska może popsuć nam wakacje. W upale żywność psuje się błyskawicznie i wystarczy drobne odstępstwo od zasad higieny i przechowywania jedzenia, żeby zakończyć urlop u lekarza. Zobacz, co zrobić, żeby się nie zatruć.

Uwaga na lody

Najczęściej zatruwamy się salmonellą i gronkowcem, które kryją się w źle przechowywanych przez sprzedawców lodach. Trzeba tez uważać na ciastka z kremem, masami i budyniem. Niebezpieczne są wszelkie produkty na bazie surowych jajek. Dlatego wybierz ciastko bez kremu, lody kupuj w sprawdzonym miejscu. Sprawdź, czy nie są zniekształcone – to oznacza, że wcześniej rozmroziły się i ktoś je ponownie zamroził. Nic, co zostało zamrożone drugi raz, nie nadaje się już do spożycia. Salmonella może też występować w sałatkach z majonezem, jogurtach i wyrobach garmażeryjnych, zwłaszcza tatarze czy kaszance oraz w pastach rybnych. Jeśli masz wątpliwości co do tego, czy takie produkty były przechowywane w odpowiednio niskiej temperaturze, nie kupuj ich.

Jedzenie w domu

Jeśli na urlopie przygotowujemy posiłki w domu, zapobiegajmy zatruciu już na zakupach. Zawsze sprawdzaj datę ważności. Nie kupuj warzyw z odciętymi częściami - może ktoś odciął nadpsuty kawałek. Zamiast kiełbasy wybierz schab, mniejsza wilgoć nie sprzyja bakteriom. Unikaj podrobów, parówek, pasztetów. Jeśli kupujesz konserwy, zobacz, czy nie są rozdęte. Wieczko słoika powinno być wklęsłe. Jeśli przy otwieraniu słoika nie słychać odgłosu „kliknięcia”, może to znaczyć, że nie był on szczelnie zamknięty. Mrożonki wkładaj do koszyka jako ostatnie, natychmiast przenieś je do lodówki. W lodówce przechowuj oddzielnie żywność gotową i półprodukty. Wędlinę, surowe mięso chowaj osobno na dolnej półce. Przed gotowaniem i jedzeniem myj ręce, sztućce i produkty. Niektórzy, zwłaszcza dzieci, reagują dolegliwościami żołądkowymi na zmianę wody, używaj więc do gotowania wody butelkowanej.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki