Produkty zapakowane w folię aluminiową dłużej zatrzymują smak i aromat, nie przejmują innych zapachów z lodówki. Folia aluminiowa jest też doskonała do pieczenia i podgrzewania potraw. W tym przypadku ważne jest właściwe jej użycie, gdyż folia ma dwie strony- matową i błyszczącą. Strona lśniąca izoluje ciepło, natomiast matowa je przepuszcza. Do pieczenia produkty owijamy stroną lśniącą do wewnątrz. Ciepło przejdzie wówczas z piekarnika do wewnątrz potrawy. Do przechowywania owijamy lśniącą stroną na zewnątrz, ciepło wtedy nie dostaje się do środka i produkty będą dłużej świeże. Warto jednak pamiętać, że folii aluminiowej nie wolno używać w kuchence mikrofalowej! Nie przykrywamy nią metalowych misek, ponieważ wtedy uaktywniają się związki chemiczne, pod wpływem, których żywność nabiera metalicznego smaku.
Czytaj też: Kuchenne sekrety jajek
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj