Folia aluminiowa: do czego służy strona błyszcząca, a do czego matowa?

i

Autor: thinkstockphotos.com Jak używać folii alumniowej

Jak używać folię aluminiową?

2020-07-08 12:08

Folię aluminiową możemy używać do przygotowywania i przechowywania jedzenia. Jej zalety są nie do przecenienia. Nie przepuszcza powietrza, światła, wody, dlatego świetnie nadaje się do pakowania żywności. Jest też doskonała do pieczenia i podgrzewania potraw. Tutaj ważne jest właściwe jej użycie, gdyż folia ma dwie strony - matową i błyszczącą.

Produkty zapakowane w folię aluminiową dłużej zatrzymują smak i aromat, nie przejmują innych zapachów z lodówki. Folia aluminiowa jest też doskonała do pieczenia i podgrzewania potraw. W tym przypadku ważne jest właściwe jej użycie, gdyż folia ma dwie strony- matową i błyszczącą. Strona lśniąca izoluje ciepło, natomiast matowa je przepuszcza. Do pieczenia produkty owijamy stroną lśniącą do wewnątrz. Ciepło przejdzie wówczas z piekarnika do wewnątrz potrawy. Do przechowywania owijamy lśniącą stroną na zewnątrz, ciepło wtedy nie dostaje się do środka i produkty będą dłużej świeże. Warto jednak pamiętać, że folii aluminiowej nie wolno używać w kuchence mikrofalowej! Nie przykrywamy nią metalowych misek, ponieważ wtedy uaktywniają się związki chemiczne, pod wpływem, których żywność nabiera metalicznego smaku.

Czytaj też: Kuchenne sekrety jajek

Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają