Jak wybrać polskie truskawki. Kilka rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę

2022-06-02 15:03

Odróżnienie polskich truskawek od zagranicznych nie jest takie proste. Plantatorzy zostawiają na opakowaniach i łubiankach numery telefonów czy inne dane kontaktowe, dzięki którym łatwo zweryfikować pochodzenie truskawek. Ekspert od truskawek, Albert Zwierzyński radzi zwrócić uwagę na jedną rzecz – patrzmy na szypułkę, bo szypułka prawdę Ci powie...

Właśnie rozpoczyna się sezon na truskawk. Wybierając truskawki warto sięgać po Polskie czerwone owoce z lokalnych plantacji, dostarczane przez krajowych producentów. Jak wybrać truskawki? Dlaczego Polskie truskawki są najlepsze? Dlaczego truskawka nie jedno ma imię?

– Ja myślę, że szypułka to jest taki nieodzowny element truskawki. Coś, nad czym się nie zastanawiamy. Coś, co z truskawką zawsze jest. Tymczasem warto zwrócić uwagę na jej intensywny zielony kolor, na jędrność, jeśli ta szypułka dobrze przylega, nie wygląda jak taka wymęczona potencjalną podróżą, to wszystko może świadczyć o tym, że ten konkretny owoc jest świeży i że został zebrany chwilę temu – podpowiada ekspert  od truskawek, Albert Zwierzyński.

Mity o truskawkach krążą w internecie

Mity o truskawkach krążą w internecie i niestety w naszej świadomości. Wiele internetowych poradników dokładnie opisuje, jak poznać polskie truskawki. Pojawiają się sugestie, że polskie odmiany mają nieregularny kształt, różnią się wielkością i odcieniem czerwieni, ale wszystkie mają słodki aromat. Polski owoc ma czerwoną, a nie bordową barwę, że nie błyszczy się tak, jak zagraniczny. Jednak tego typu wskazówki nijak mają się do rzeczywistości. Za wspomniane cechy odpowiadać może nie pochodzenie, a konkretne odmiany truskawek, a tych jest mnóstwo. Wszystko to co widzimy, patrząc na nasze ulubione truskawki a lubi i je te owoce aż 97% Polaków, to są cechy odmianowe, na krajowych plantacjach uprawia się wiele odmian, które dzielimy na wczesne, średnie i późne pod względem pory dojrzewania owoców. Każda odmiana ma swoją nazwę, dlatego robiąc zakupy warto jest pytać sprzedawcę o nazwę odmiany oraz z jakiej plantacji pochodzi. Znając i zapamiętując nazwy odmian możemy wracać do tych które są naszymi ulubionymi odmianami. I wykorzystywać je po przygotowania potraw, deserów lub klasycznie spożywając jako świeże i super zdrowe owce.

Truskawki  z supermarketu

"Truskawki z supermarketu są gorsze" to kolejny mit. Coraz częściej plantatorzy współpracują z daną siecią handlową. Ich owoc trafi do dużego supermarketu, a także do innego punktu, na innego rodzaju rynek. Zdaniem eksperta Albert Zwierzyńskiego, unikanie pewnego rodzaju sklepów czy unikanie konkretnych cech owoców niekoniecznie pomoże nam znaleźć idealną polską truskawkę. Co raz częściej sieci handlowe poszukują plantatorów i swą bogatą ofertę handlową wprowadzają a czasem wyróżniają i promują lokalność pochodzenia owoców czy warzyw. Przyczyniając się do tego że truskawki są produkowane i sprzedawane lokalnie, bez konieczności długich transportów.

Truskawkowe samozbiory

Plantatorzy zapraszają truskawkowych smakoszy i organizują samozbiory. Jest to taka wcześniej rozreklamowana przez danego producenta akcja. Wtedy konsumenci z całymi rodzinami mogą przyjechać na plantację i sami nazbierać sobie owoców. Te są później ważone i odpowiednio wyceniane. Oczywiście cena pomniejszona jest o koszty logistyki, koszty zbiorów, czasem i o koszty opakowania jak konsument zbiera do swych opakowań które przyniósł. To, co jest jednak najważniejsze, to fakt, że na takie zbiory można zabrać całą rodzinę, przyjść z dziećmi i zapewnić im dużo zabawy, a samemu spędzić miło i przyjemnie czas odrywając się od codziennych spraw i obowiązków.

Truskawki z lokalnej plantacji

Truskawki w Polsce są zrywane wcześnie rano i od razu trafiają do sprzedaży, w związku z tym ich szypułka jest intensywnie zielona. Owoce z zagranicy muszą przetrwać dość długą podróż w chłodni, a ich szypułka bywa sucha i oklapnięta. Kupując truskawki u polskich plantatorów wspieramy lokalną produkcję, wszak za każdym owocem który widzimy na sklepowej półce stoi człowiek – plantator a niekiedy cała jego rodzina. Którzy dokładają wszelkich starań i wiele pracy popartej latami doświadczenia, aby wyprodukować te najlepsze, najsłodsze i ulubione truskawki.

Czas na super owoce

Owoce z lokalnego rynku mają najlepszy wpływ na nasze zdrowie. Właśnie rozpoczyna się sezon na truskawki, który potrwa aż do października. Polacy kochają te rodzime superowoce. To dobrze: oprócz witamin są bogate w antyoksydanty, wspomagają odporność oraz są cennym źródłem błonnika. Sprawdź, jakie jeszcze są właściwości zdrowotne truskawek. Owoce jagodowe uważane są za żywność funkcjonalną, tzw. super food, super fruits – po polsku superowoce. Należą do produktów wyjątkowo bogatych w składniki korzystne dla naszego zdrowia i urody. Jako grupa owoców pozwalają budować świadomość roli właściwego odżywiania. Obniżają zawartość cukru we krwi, ryzyko wystąpienia raka, rozwoju chorób układu krążenia. Są częścią oficjalnych rekomendacji żywieniowych w profilaktyce każdej choroby cywilizacyjnej. Komunikację w 2022 roku wzbogaci fakt, iż bogate w polifenole owoce jagodowe wspomagają regenerację pocovidową.

Weekend zaprasza na Najlepszy Koncert Świata VOX FM w Radomiu

Truskawka jest poziomką

Truskawka jest mieszańcem dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych (Rosaceae Juss.). Potocznie uznajemy ją za jagodę; jest to po części prawda, choć botanicy doprecyzowują to określenie jako jagoda pozorna, dokładniej wieloorzeszkowiec, zawierający liczne i drobne owoce właściwe (orzeszki) osadzone na wypukłym soczystym dnie kwiatowym. Ten, kto miałby wystarczająco czasu i cierpliwości, mógłby doliczyć się blisko 200 nasion na pojedynczym owocu. Truskawka ma kilka nazw zwyczajowych, takich jak poziomka ananasowa czy poziomka wielkoowocowa. Jej popularność i sezonowa dostępność sprawiły, że znalazła też swoje gwarowe nazewnictwo.

Historia truskawek sięga początków XVIII w. Te soczyste owoce powstały ze skrzyżowania dwóch odmian poziomki – chilijskiej (Fragaria chiloensis) z wirginijską (Fragaria virginiana). Z botanicznego punktu widzenia to „poziomka truskawka”. Początkowo, ze względu na wysoką cenę, nie wszyscy mogli sobie na nie pozwolić. Obecnie truskawki są powszechnie dostępne i przyjmuje się, że istnieje blisko 2000 różnych odmian tych owoców, które różnią się między sobą smakiem, wyglądem (wielkością, kształtem, barwą) i zapachem.

Truskawkowe ciekawostki W gwarze śląskiej to podzimki lub bodzimki. A skąd wzięła się jej najpowszechniejsza nazwa czyli truskawka? Pochodzi ona od dźwiękonaśladowczego „trusk”, co znaczy „szelest, lekkie trzaskanie, jakie słychać przy odłamywaniu liści i owoców”.

Wyraz ten, zapisany już w XV w., na długo - ok. 300 lat przed tym, zanim do naszego kraju trafiły pierwsze sadzonki truskawek - odnosił się pierwotnie do różnych roślin.

Truskawki to nie tylko aromatyczne sercowate słodkie owoce. Niewielu konsumentów wie, że roślina ta ma jadalne liście. Jeść je można na surowo oraz po ugotowaniu. Wielbiciele zielarstwa i ziołolecznictwa przygotują z nich bogaty w przeciwutleniacze napar doskonały także z dodatkiem dojrzałych owoców. Działa on przeciwbiegunkowo, dzięki obecności garbników i antocyjanów łagodzi stany zapalne. Kompoty (napary) z tych owoców, jak potwierdzono w badaniach, mogą poprawiać funkcje i integralność śródbłonka, co pomaga chronić układ krążenia.

Truskawka to owoc szczególny

Okazuje się, że truskawki to najbardziej wyczekiwany sezonowy i ulubiony owoc Polaków. Zgodnie z badaniem Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, przeprowadzonym pod koniec 2019 roku na reprezentatywnej grupie polskich konsumentów spożycie truskawek w skali roku deklaruje 98 proc. konsumentów. 

Najwięcej gospodarstw uprawiających truskawki znajduje się na terenie województw mazowieckiego (36 proc. ogólnokrajowej powierzchni uprawy tych owoców) i lubelskiego (16 proc.). Uprawa truskawek w Polsce prowadzona jest przede wszystkim w gospodarstwach małych (od 1 do 10 ha), których udział w łącznej liczbie gospodarstw uprawiających truskawki stanowi ponad 70 proc. – stąd świetnie wpisuje się w obecne trendy jedzenia żywności lokalnej. Ponad połowa wyprodukowanych w kraju truskawek jest eksportowana. W 2018 r. na eksport przeznaczono około 53 proc. wolumenu truskawek zebranych w kraju. Nic dziwnego, że truskawki można traktować jako wizytówkę naszego rolnictwa za granicami kraju.

Z uwagi na dużą popularność i rosnący popyt na ten surowiec wyselekcjonowano blisko 2 tysiące ich odmian. Ich selekcjonerom udało się wyróżnić gatunki o różnym czasie dojrzewania - od bardzo wczesnego, jak odmiana „Honeoye”, dominująca na lokalnych bazarkach, przez wczesne, średnio wczesne, średnio późne, późne oraz powtarzające.

Dzięki temu zmaksymalizowany zostaje czas dostępności owoców na rynku. W naszym kraju w ofercie handlowej najpopularniejszymi odmianami są Rumba, Magnum, Vibrant, Polka, Elegance, Florence, Albion, a także Senga Sengana (chętnie wykorzystywana w przetwórstwie).

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki