Jesienne prace na działce

2013-10-07 4:00

Sprawdź, jak przygotować do zimy rabaty kwiatowe, trawnik i warzywnik

Jesień to pracowita pora na działce. Działkowców czeka przycinanie, porządkowanie, koszenie, a także zbieranie plonów. Podpowiadamy, co musisz zrobić, aby odpowiednio przygotować rośliny do zimy.

Najwięcej czasu będziesz musiał poświęcić porządkowaniu rabat kwiatowych. Oto, co powinieneś zrobić w październiku.

Rabaty kwiatowe i krzewy

- Musisz wykopać rośliny niezimujące w gruncie - mieczyki, dalie, begonie bulwiaste i niektóre gatunki z rodziny kosaćcowatych. Do prac przystąp, gdy ich części nadziemne zaczynają zmieniać kolor, zasychać lub gnić i więdnąć.

- Po wykopaniu należy je osuszyć w ciepłym i przewiewnym pomieszczeniu. Następnie oczyścić z resztek ziemi, usunąć łodygi, liście i obumarłe korzenie. Tak przygotowane bulwy, cebule i kłącza włóż do skrzynki i przechowuj w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu.

- Powinieneś też usunąć przekwitłe kwiatostany roślin, które pozostają na rabacie, i posadzić rośliny cebulowe kwitnące wiosną. To ostatni dzwonek. Cebule muszą mieć czas na zakorzenienie się przed nadejściem zimy.

- Nie zapomnij przykryć, np. korą, zagonów z roślinami cebulowymi: hiacyntami, narcyzami, liliami.

- Zimowe okrycie jest również konieczne dla wszystkich młodych krzewów i pnączy posadzonych jesienią oraz roślin wrażliwych na mróz.

- Krzewy róż obsyp ziemią, a krzewy zimozielone (różaneczniki, berberysy) okryj w całości za pomocą słomianych mat lub włókniny ogrodowej. Okrycie zabezpieczy je przed wysuszającym działaniem wiatru i nadmiernym nagrzewaniem w dni słoneczne, co zwykle jest przyczyną uszkadzania roślin. Okryj je, gdy wyraźnie ustali się mroźna pogoda.

- Przed nastaniem silnych mrozów rośliny zimozielone obficie podlej, a glebę wokół nich przykryj ściółką z kory, torfu lub suchych liści.

Warzywnik

W tym miesiącu musisz skończyć zbiór pomidorów, papryki, oberżyny, ogórków, cebuli, cukinii, dyni, jak również warzyw korzeniowych. Najmniej wytrzymałe na przymrozki są selery, buraki ćwikłowe, marchew oraz kapusta włoska. W dalszej kolejności wykop pietruszkę, chrzan. W drugiej połowie października zbierz rośliny kapustne z przeznaczeniem na przechowywanie. Zbierz również warzywa poplonowe, takie jak: rzodkiewka, rzepa, szpinak, sałata, kapusta pekińska oraz kalarepa. Kalafiory i brokuły muszą być zebrane przed nadejściem silniejszych przymrozków. Nie należy zwlekać ze zbiorem kapusty brukselskiej, zwłaszcza jeśli główki są całkowicie wyrośnięte.

Trawnik

Przed nadejściem zimy musisz zgrabić wszystkie leżące na nim liście.

Pozostawione ograniczą dopływ światła i powietrza, a ponadto stworzą środowisko sprzyjające rozwojowi chorób. To spowoduje, że trawa zgnije i wiosną trzeba będzie uzupełniać "łyse placki". Liście należy usuwać delikatnie, aby nie uszkodzić darni. Jeżeli pogoda sprzyja, trawnik trzeba jeszcze skosić. Przed zimą trawa powinna mieć wysokość ok. 4 cm. Zapobiegnie to lub zmniejszy do minimum ryzyko wystąpienia pleśni śniegowej.

Zrób kompost

Jeżeli liści jest dużo, ułóż je na stosie i przygotuj z nich kompost. Pamiętaj jednak, że do kompostu nie możesz dodawać liści, a także innych resztek roślinnych (gałęzie, łodygi kwiatów) porażonych chorobami grzybowymi lub bakteryjnymi (mączniak, rdza, zgnilizna brunatna). Takie liście należy spalić, wcześniej upewniając się, czy palenie liści w twojej okolicy jest dozwolone.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki