przeziębienie

i

Autor: Shutterstock

Jesteś chora? NIE JEDZ świeżych ogórków!

2016-01-26 11:00

Sezon przeziębień i grypy już się rozpoczął! W mediach jesteśmy bombardowani reklamami różnych leków na przeziębienia. W tym okresie przede wszystkim powinniśmy zadbać o swoją odporność! A z pewnością wspomoże ją duża dawka witaminy C. Należy jednak pamiętać, aby w trakcie choroby, jak ognia unikać jedzenia świeżych ogórków. Dlaczego? Odpowiedź znajdziecie poniżej!

Jesień to okres sprzyjający rozwojowi wszelkich wirusów, które wywołują u nas nieznośne choroby, m.in. takie jak grypa czy przeziębienie. Wiedzą o tym firmy farmaceutyczne, których produkty są w tym okresie intensywnie reklamowane w mediach. Wiadomo, każdy chce pozbyć się uciążliwego przeziębienia czy grypy jak najszybciej i chętnie sięga po najróżniejsze lekarstwa. W czasie infekcji trzeba uzupełniać niedobory witaminy C, bo to ona jest odpowiedzialna za naszą odporność. Jednak ważne też, aby pamiętać, że podczas przeziębienia i grypy nie wolno spożywać świeżych ogórków. Dlaczego? Zawierają one dużą dawkę askorbinazy, enzymu rozkładającego witaminę C. Jedząc ogórki, niwelujemy działanie tej witaminy, a co za tym idzie - trudniej będzie nam wrócić do zdrowia, a męczące objawy choroby będą nam doskwierać o wiele dłużej.

Zobacz: Jabłka mogą szkodzić! Sprawdź, kiedy na nie uważać

Przeczytaj też: SZOK! Sok pomarańczowy wcale nie jest zdrowy?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki