Kaczka po seczuańsku

i

Autor: Shutterstock Kaczkę po seczuańsku z łatwością przygotujesz w domu.

Kaczka w roli głównej

2020-11-20 6:38

Kaczka, obok gęsiny, uważana jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Jej mięso jest soczyste, kruche o wyjątkowym smaku. Kaczkę możemy piec, smażyć, gotować i dusić.

Kaczka z farszem żurawinowym i jabłkami

Kaczka pieczona z winnymi jabłkami to klasyk polskiej kuchni. Dodatek żurawiny wzbogaci smak wykwintnego dania, idealnego na świąteczny obiad

Składniki:

1 kaczka (ok. 2,5 kg),

1 cebula,

2 jabłka antonówki,

5 dag smalcu drobiowego lub wieprzowego,

majeranek, czosnek, pieprz, sól

Farsz:

3 dag masła,

1 jajko,

1 mała cebula,

15 dag bułki tartej,

10 dag żurawin

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1/4 łyżeczki mielonej przyprawy korzennej

sól, pieprz

Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę myjemy, osuszamy, pozbawiamy nadmiaru tłuszczu ze środka, a następnie nacieramy solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Nadzienie: na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy tartą bułkę, żurawiny, natkę pietruszki, przyprawy i dokładnie mieszamy. Wlewamy roztrzepane jajko, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Nadziewamy kaczkę farszem przez otwór w szyi, który następnie zasłaniamy skórką i spinamy wykałaczką. Całą skórę kaczki nakłuwamy widelcem, nacieramy z wierzchu solą i pieprzem. Drucianą podstawkę wkładamy do brytfanny, a na niej układamy kaczkę piersiami do dołu. Pieczemy w temp. 200 st. C przez 25 minut, aż się zrumieni. Odlewamy nadmiar tłuszczu, przewracamy kaczkę na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut. Zmniejszamy temp. do 180st. C., dodajemy pozbawione gniazd nasiennych ćwiartki jabłek i dalej pieczemy przez 1 godzinę, nie podlewając tworzącym się sosem. Wyłączamy piekarnik, ale kaczkę zostawiamy jeszcze na kilka minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Zobacz też: Pomysły, jak wykorzystać kapustę

Kaczka po seczuańsku

Bardzo popularne danie z kuchni chińskiej, które możemy przyrządzić w domu. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu a smakuje wybornie

Składniki:

2 piersi kacze,

sałata,

dymka,

Marynata:

2 łyżki sosu sojowego,

2 łyżki miodu,

2 łyżki sherry,

Sos:

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

3 łyżki sosu sojowego,

1 łyżka miodu,

1 łyżka octu winnego,

olej do smażenia

Sposób przygotowania: Umyte i wysuszone mięso nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, a następnie pieczemy w temp. 200 st. C, aż będzie zrumienione i miękkie. Mięso wyjmujemy z sosu, który odstawiamy do schłodzenia. Z powstałej galaretki zdejmujemy tłuszcz i przygotowujemy sos. Na oleju smażymy posiekaną cebulę i czosnek przez 2 minuty. Dodajemy sos sojowy, miód i ocet. Wszystko razem mieszamy i dodajemy galaretkę z sosu z pieczenia kaczki. Studzimy. Kaczkę kroimy w plastry, które układamy na zielonej sałacie. Polewamy zimnym sosem i posypujemy dymką.

 Zobacz też: Sezon na pigwę

Poradnik "Jak nie zgubić się w lesie"

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki