Kalafior to wyjątkowe warzywo i z pewnością zasługuje na miano „superfoods”. To niedoceniane warzywo jest prawdziwą bombą witaminową, zawiera witaminę A, C,E, K i witaminy z grupy B. Jest także skarbnicą mikro- i makroelementów takich jak: magnez, żelazo, potas, wapń, sód, cynk, fosfor i fluor. Dostarcza też sporą dawkę błonnika, który dba o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Ale to nie wszystko. Warzywo to zawiera też cenny związek sulforafan, który nie tylko zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych ale także skutecznie hamuje ich rozwój.
Zobacz też: Grzybobranie czas zacząć
Dzięki takiemu bogactwu kalafior ma liczne właściwości lecznicze:
- podnosi odporność organizmu,
- zwalcza wolne rodniki,- korzystnie wpływa na pracę wątroby i nerek,
- wzmacnia serce i układ krążenia,
- usprawnia pracę układu pokarmowego,
- zwalcza zaparcia
- zapobiega procesom starzenia się skóry i organizmu
Do tego jest niskokaloryczny - 100 gram różyczek to tylko 25 kcal. Jest więc idealnym składnikiem dla wszystkich diet odchudzających. Ponadto błonnik pokarmowy przyspiesza przemianę materii i pomaga usunąć zbędne złogi z jelit.
Ma jednak jedną wadę – powoduje wzdęcia. Możesz ich uniknąć jedząc warzywo w towarzystwie czosnku, kminku, majeranku, imbiru i kopru.