Kalafior

i

Autor: pixabay.com Kalafior

Kalafior - zdrowie na talerzu

2020-08-04 14:50

Kalafior to popularne warzywo, które często gości na stołach.Idealnie smakuje na surowo jak i w wersji gotowanej czy zapiekanej. Jednak mało kto wie, jak wiele cennych właściwości i składników odżywczych posiada. Poznaj jego zalety!

Kalafior to wyjątkowe warzywo i z pewnością zasługuje na miano „superfoods”. To niedoceniane warzywo jest prawdziwą bombą witaminową, zawiera witaminę A, C,E, K i witaminy z grupy B. Jest także skarbnicą mikro- i makroelementów takich jak: magnez, żelazo, potas, wapń, sód, cynk, fosfor i fluor. Dostarcza też sporą dawkę błonnika, który dba o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Ale to nie wszystko. Warzywo to zawiera też cenny związek sulforafan, który nie tylko zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych ale także skutecznie hamuje ich rozwój.

Zobacz też: Grzybobranie czas zacząć

Dzięki takiemu bogactwu kalafior ma liczne właściwości lecznicze:

- podnosi odporność organizmu,

- zwalcza wolne rodniki,- korzystnie wpływa na pracę wątroby i nerek,

- wzmacnia serce i układ krążenia,

- usprawnia pracę układu pokarmowego,

- zwalcza zaparcia

- zapobiega procesom starzenia się skóry i organizmu

Do tego jest niskokaloryczny - 100 gram różyczek to tylko 25 kcal. Jest więc idealnym składnikiem dla wszystkich diet odchudzających. Ponadto błonnik pokarmowy przyspiesza przemianę materii i pomaga usunąć zbędne złogi z jelit.

Ma jednak jedną wadę – powoduje wzdęcia. Możesz ich uniknąć jedząc warzywo w towarzystwie czosnku, kminku, majeranku, imbiru i kopru.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki