Leki na nadciśnienie. Jak je właściwie przyjmować

2019-10-23 9:24
Ciśnienie pod kontrolą
Autor: Shutterstock

W żywności często znajdują się składniki, które mogą wpływać na działanie leków. Następstwa prokurowanych w ten sposób interakcji są często trudne do przewidzenia, a przez to bardzo niebezpieczne.

Sok z grejpfruta. Popicie sokiem z grejpfruta jednej tabletki na nadciśnienie może dać efekt taki jak po zażyciu 5–10 pastylek. Skutki tego mogą być różne i zależą od rodzaju leku: bóle głowy, zaczerwienienie twarzy, trudności z oddychaniem, zaburzenia rytmu serca, nawet zatrucia. Grejpfrut zawiera substancje czynne spowalniające metabolizm wielu farmaceutyków (obecnie znane są 43 leki, z którymi wchodzi on w groźne interakcje), w tym leków na nadciśnienie, co w rezultacie prowadzi do niebezpiecznego wzrostu ich poziomu we krwi. Gdy leki połączy się z grejpfrutem, przenikają one do krwi, ale nie zostają zmetabolizowane i ich stężenie podnosi się z każdą kolejną dawką. Może to doprowadzić do przedawkowania leku i być przyczyną ostrej niewydolności nerek, zatrzymania oddechu, krwawienia z przewodu pokarmowego, nagłego zgonu. Dlatego przy leczeniu nadciśnienia należy wyeliminować grejpfruty z diety.   UWAGA! Często zapomina się, że w podobne jak sok grejpfrutowy interakcje z lekami mogą wchodzić również inne owoce cytrusowe: pomelo czy gorzka pomarańcza. Bez obaw można jadać słodkie pomarańcze, które nie powodują interakcji.

Alkohol. Wiele osób jest przekonanych, że nadciśnienie wyklucza możliwość spożywania alkoholu, który wchodzi w interakcje z lekami stosowanymi w tej dolegliwości. To nie do końca prawda. Niewielkie ilości napojów zawierających alkohol nie wpływają na działanie leków na nadciśnienie. Takie połączenie na ogół nie zagraża zdrowiu ani życiu chorego. Trzeba jednak pamiętać, że alkohol może wpływać na wysokość samego ciśnienia. Bezpośrednio po spożyciu będzie ono nieznacznie niższe – efekt ten utrzymuje się przez ok. 8 godzin. Zaraz potem następuje faza wzrostu ciśnienia tętniczego. Dlatego osoby planujące wieczorem spożycie alkoholu nie powinny z tego powodu rezygnować z zażywania leków na nadciśnienie, ponieważ najpewniej następnego dnia rano wystąpi u nich wzrost ciśnienia. Oczywiście nie każda ilość alkoholu jest bezpieczna w przypadku stosowania leków na nadciśnienie. Jego nadużycie będzie bowiem prowadziło do wystąpienia dość niebezpiecznych działań niepożądanych: zawrotów głowy, omdleń, senności czy arytmii. W spożywaniu napojów alkoholowych należy zachować ostrożność.

Tłuszcze.Chorzy na nadciśnienie zażywający metoprolol, propranolol, bisoprolol nie powinni łączyć tych leków z posiłkami bogatymi w tłuszcze. Tego typu jedzenie może przyśpieszać ich wchłanianie, co grozi zwolnieniem czynności serca, zaburzeniami rytmu, spadkiem ciśnienia i niewydolnością serca. Pamiętajmy, że nagły spadek ciśnienia jest równie niebezpieczny, co jego nagły wzrost. Posiłki z dużą zawartością tłuszczów powodują też zwiększenie wchłaniania niektórych leków antydepresyjnych. Skutkiem tego będzie zwiększenie stężenia leków we krwi i nasilenie ich niepożądanych objawów.

Artykuł pochodzi z książki "Ciśnienie pod kontrolą", którą można kupić w salonikach prasowych i na www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperPoradnik

Aż 76 nowych preparatów znajdzie się na nowej liście leków refundowanych. Mówi wiceminister zdrowia Maciej Miłkowski:
Ciśnienie pod kontrolą
Autor: Piotr Dąbrowski