Likier śliwkowy [PRZEPIS] - jak długo się robi, ile cukru dodać

2013-07-23 13:20

Likier śliwkowy Koszt: 65 zł Składniki: 1 kg świeżych lub mrożonych śliwek, 3 szklanki spirytusu, 0,5 kg cukru

Śliwki to niezwykle pyszne owoce. Istnieje 6 tysięcy odmian, lecz my najchętniej sięgamy po węgierki. Śliwki są źródłem witamin A, C, E, B6, K, polifenoli, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, błonnika. Można z nich też przyrządzać doskonałe przetwory i alkohole. Powiemy, jak przyrządzić smaczny likier śliwkowy.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Sposób przygotowania: Śliwki umyć, pozbawić pestek, zmiażdżyć. Masę włożyć do słoja, zalać spirytusem, dodać cukier. Słój zamknąć, postawić na słonecznym parapecie na miesiąc. Po tym czasie likier przefiltrować przez gazę, zlać do butelek i zakorkować.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki