Anemia. Dieta w anemii, czyli jak się odżywiać przy anemii

i

Autor: Photos.com Anemia. Dieta w anemii, czyli jak się odżywiać przy anemii

Masz anemię? Sprawdź, jak zwiększyć przyswajalność żelaza

2020-07-15 12:23

Dieta w leczeniu anemii ma bardzo istotne znaczenie. Nie może w niej zabraknąć produktów bogatych w żelazo. A żeby było ono lepiej przyswajane, ważne jest umiejętne komponowanie posiłków. Podpowiadamy, jakie produkty zwiększają przyswajalność żelaza, a jakich należy unikać.

Anemia inaczej niedokrwistość to schorzenie, w którym występuje niższe od normy stężenie czerwonych krwinek i hemoglobiny we krwi. Często przyczyną anemii jest niedobór żelaza w organizmie, który jest spowodowany zbyt małą jego ilością w diecie lub nieodpowiednim wchłanianiem żelaza z przewodu pokarmowego. Żelazo zawierają zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, ale z tych ostatnich żelazo jest lepiej przyswajane. Dobrymi źródłami żelaza są: m.in. chuda wołowina, podroby, królik, kaczka, warzywa strączkowe, żółtka jaj, sardynki z puszki, kakao, pestki dyni, otręby pszenne, suszone owoce, kasza jaglana, szpinak, orzechy, migdały.

Bardzo ważne jest to, z czym łączymy te produkty bogate w żelazo, odpowiednie połączenie sprawia, że żelazo jest lepiej przyswajane. Do codziennego jadłospisu musimy wprowadzić produkty zawierające:

* witaminę C (owoce cytrusowe, czarna porzeczkach, natka pietruszki, papryka)

* witaminy z grupy B, a zwłaszcza B6 i B12 (mięso, wątroba, ryby, pełnoziarniste produkty zbożowe)

* kwas foliowy (brukselka, zielona sałata, fasolka szparagowa)

Warto tez stosować zioła zioła takie jak: anyż, kminek, mięta, natka pietruszki, tymianek, cynamon, pokrzywa oraz żeń–szeń,

* molibden, pierwiastek który wchodzi w skład wielu enzymów odpowiedzialnych za przyswajanie żelaza (ryż, nasiona roślin strączkowych, pietruszka, pomidory)

Tego nie łącz z żelazem

Produkty zawierające dużo błonnika pokarmowego, szczawianów, tanin i niektórych składników mineralnych, zwłaszcza wapnia i cynku mogą zmniejszać przyswajanie żelaza. Dlatego nie łączymy produktów zawierających żelazo z nabiałem, nie popijajmy jedzenia kawą czy czarną herbatą, bo zawierają one taniny.

Zobacz też: Ćwiczenia na bolące kolana – jak sobie ulżyć?

Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki