Kolka nerkowa – przyczyny, objawy i leczenie

i

Autor: thinkstockphotos.com

Męczy Cię kolka po jedzeniu? Sprawdź, co przyniesie ulgę

2020-06-01 14:25

Kolka po jedzeniu najczęściej jest wynikiem rozdęcia jelit, które wywołuje skurcz ich mięśni gładkich. Może pojawić się, gdy w czasie łapczywego jedzenia czy rozmowy podczas posiłku, połkniesz sporo powietrza lub masz zaparcia, które podrażniają jelita i potęgują ich skurcze.

Aby uniknąć kolki pojawiającej się po jedzeniu musisz zmienić nawyki. Naucz się spokojnie i powoli jeść, bez prowadzenia zbędnych rozmów podczas spożywania posiłków. Pomaga też picie co najmniej dwóch litrów płynów dziennie: niegazowanej wody mineralne, herbaty ziołowej, schłodzonej przegotowanej wody z cytryną. Warto też zapobiegać zaparciom, wypróżnienia ułatwią np. pieczone owoce i warzywa spożywane w dużej ilości. Przy kolce jelitowej trzeba rozpiąć pasek i położyć się na kilkanaście minut. Pomoże też ciepły kompres na podbrzusze. Warto też wykorzystać sprawdzone domowe sposoby. Jednym z nich jest napar z owoców kopru włoskiego. Działa przeciwskurczowo, przeciwzapalnie i lekko rozwalniająco. Sposób przygotowania: pół łyżki zmiażdżonych owoców kopru zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Przecedzić i pić 2 razy dziennie, dorośli po pół szklanki, małe dzieci po łyżeczce od herbaty. Kolkę złagodzi też anyż lub kminek, pobudzający wydzielanie soku żołądkowego. Sposób przygotowania: łyżkę zmielonych owoców zalać szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem przez 30 minut, wywar pić po posiłku.

Przeczytaj też: Z różą w zębach. Jadalne kwiaty

Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki