Muffinki z jabłkami

2013-10-07 4:00

Pyszne muffinki z jabłkami

Składniki:

-225 g mąki,

-100 g płatków owsianych,

-1 łyżeczka proszku do pieczenia,

-200g masła,

-150 g cukru,

-1 cukier wanilinowy,

-szczypta cynamonu,

-szczypta soli,

nadzienie:

-500g jabłek,

-100 g cukru,

-125 ml soku jabłkowego,

-2 łyżki soku z cytryny,

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy, sól, cynamon i płatki owsiane. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60 minut.

Obrane jabłka pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać cukier, sok jabłkowy i 1 łyżkę soku z cytryny. Gotować, aż odparuje prawie cały sok. Na koniec zagęścić mus jabłkowy mąką ziemniaczaną wymieszaną z drugą łyżką soku z cytryny. Rozwałkowanym ciastem wylepić foremki na muffiny, środki napełnić masą jabłkową prawie po brzegi. Przykryć placuszkami z ciasta. Piec ok. 30 minut w temp. 200 st. C.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki