Nie choruję bo robię lody

2013-02-04 3:00

Przed grypą można się skutecznie chronić. Wystarczy się hartować... robiąc sobie zimą lody! Tak jak Monika Różańska (21 l.) z Wrocławia, która przekonuje, że to skuteczny i prosty sposób.

- Już od kilku lat nie choruję, właśnie dzięki lodom - mówi dziewczyna.

Monika już nie pamięta, kiedy miała chrypkę czy katar, a zawdzięcza to swojej babci. - Miała skuteczny sposób, żeby zimą nie chorować. Przed wyjściem z domu zjadała kilka łyżek lodów. Radziła mi robić to samo - wspomina. Ważne, by lody przygotować samemu, zamiast biec po nie do sklepu. Monika wchodzi więc do kuchni, wyciąga naczynia i domowym sposobem robi ulubione lody.

- Potrzebne są 4 jajka, szklanka mleka 3,2 proc., 2/3 szklanki cukru, szklanka śmietany kremówki, laska wanilii lub cukier wanilinowy - wymienia. Przygotowanie lodów śmietankowych nie zajmuje jej więcej niż 15 minut. Znacznie dłużej trwa ich zamrożenie do żądanej konsystencji. Ale warto poczekać, bo smak domowych lodów jest nieporównywalnie lepszy od kupionych w sklepie. Nie mówiąc już o tym, że doskonale poprawiają one nastrój. - Zrób sobie lody i żyj szczęśliwie - radzi wszystkim Monika.

Przepis na idealnego loda

Mleko zagotuj z laską wanilii lub cukrem wanilinowym i pozostaw do wystygnięcia. Przygotuj trzy naczynia. W pierwszym ukręć żółtka z połową cukru (tak aby powstała jednolita żółta masa), w drugim ubij śmietanę (musi być sztywna), w trzecim ubij białka z drugą połową cukru. Do ostudzonego mleka wlej masę z żółtek i postaw na gazie. Zagotuj masę, cały czas mieszając i dodaj białka. Całość dobrze wymieszaj i ostudź. Następnie włóż masę do zamrażarki. Lody można dekorować owocami lub jak ja - ulubioną czekoladą.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki