Parz kawę po swojemu

2008-11-09 7:00

Najpopularniejsze sposoby parzenia kawy:

Po turecku

Bardzo drobno zmieloną kawę i zmieszaną z cukrem należy wsypać do tygielka (najlepiej miedzianego), zalać zimną wodą i kilka razy podgrzewać (nie dopuszczając do gotowania), aby wywar się podniósł. Zanim przelejemy gorący napar do filiżanek, należy dodać kilka kropel zimnej wody, aby fusy osiadły na dnie.

W filtrze

Do filtra z wkładem umieszczonego w dzbanku należy wsypać kilka łyżeczek kawy (w zależności od liczby filiżanek) i powoli zalewać gorącą wodą.

Z ekspresu przelewowego

Takie ekspresy są bardzo popularne u nas, bo są w miarę tanie i wydajne. Woda przelewa się automatycznie przez filtr ze zmieloną kawą. W takim ekspresie jest specjalny podgrzewacz, który utrzymuje temperaturę kawy.

Z ekspresu ciśnieniowego

Ekspres ciśnieniowy służy do przygotowywania tylko i wyłącznie espresso. Aby przygotować espresso, kawę wsypuje się do sitka i za pomocą tampera lekko ugniata. Sitko umieszcza się w specjalnej kolbie, tę natomiast - w tzw. grupie. Kawa stanowi dla przechodzącej przez nią wody opór - wytwarza się ciśnienie. Tak przygotowana kawa ma delikatną warstwę jasnobrązowej pianki (tzw. crema). Kawa do takiego ekspresu powinna być mielona drobniej. Kawa z ekspresu ciśnieniowego jest uważana za najlepszą.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki