PRZEPISY NA WIELKANOC 2013: Pieczeń wieprzowa z warzywami

2013-03-29 14:11

Jak ugościć najbliższych pyszną pieczenią wieprzową z warzywami? Podpowiadamy sprawdzony przepis.

Składniki:

1,5 kg wieprzowiny ze skórą

1 mała włoszczyzna

1 łyżeczka kminku

1 duża cebula

sól

pieprz

1 wysuszona skórka chleba razowego

1 piwo 0,33 l

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, ponacinać skórę w romby, nie uszkadzając warstwy tłuszczu. Natrzeć solą roztartą z pieprzem i kminkiem. Włożyć mięso do brytfanny skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piec bez przykrycia ok. pół godziny. Cebulę obrać, pokroić w ósemki, a obraną włoszczyznę - na kawałki długości 2 cm. Dodać do pieczeni warzywa ze skórką chleba. Temperaturę pieczenia zmniejszyć do 180°C, piec jeszcze ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Mięso obracać co pół godziny, polewać piwem i tworzącym się sosem. Po upieczeniu mięso pokroić w plastry, a sos przetrzeć przez sito razem z warzywami.

Pieczeń wołowa lub cielęca nabiera lepszego smaku, jeśli przed smażeniem lub duszeniem wymoczymy ją co najmniej przez godzinę w kwaśnym mleku lub maślance.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki