Jadalne kwiaty to nie tylko ozdoba talerza, ale także źródło cennych witamin, minerałów i antyoksydantów. Warto więc odkryć ich niezwykłe smaki i włączyć je do letniego menu. Zresztą w Polsce kwiaty jemy od lat. Przecież kalafior i brokuły, goszczą na naszych stołach od wieków. Kwiatami są także kapary, karczochy i oczywiście najdroższa przyprawa na świecie, czyli szafran, a dokładniej to suszone znamiona słupka krokusa. Przyprawa przed laty kosztowała fortunę i nie wszystkich było na nią stać. Nic w tym dziwnego, bo na jeden kilogram szafranu potrzeba około 150 tysięcy krokusów. Polskie gospodynie zamiast szafranu stosowały sproszkowane płatki nagietków lub mniszka, dzięki temu ciasta miały piękny żółty kolor. Największymi smakoszami kwiatów są Azjaci. Chińczycy jadają liliowce, glicynie, czy marynowane magnolie. W Japonii popularna jest woda z płatków kwiatów wiśni, którą dodaje się do aromatyzowania potraw. Dobrze znana jest także herbata z kwiatami jaśminu. Na naszych łąkach jest mnóstwo kwiatów, które mogą być słodkie, pikantne, ziołowe, a nawet lekko gorzkie. Warto eksperymentować i odkrywać nowe połączenia smakowe.
Które kwiaty są jadalne i jak je wykorzystać?
Kwiaty jadalne możemy zebrać na łące z dala od pól uprawnych i dróg, ale także wychodować je w ogrodzie a nawet na balkonie. Oto popularne kwiaty, które można wykorzystać zarówno do dekoracji jaki i do nadaniu potrawom aromatu.
- Nasturcja - kwiaty i liście mają pikantny, pieprzowy smak, przypominający rzeżuchę. Idealnie pasują do sałatek, kanapek, zup i sosów. Można nimi również dekorować dania mięsne i rybne. Nasturcja ma również działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
- Bratki - delikatne, słodkie i lekko ziołowe kwiaty. Doskonale nadają się do dekoracji ciast, deserów, sałatek i napojów. Można je kandyzować lub wykorzystać do przygotowania aromatycznego octu.
- Fiołki - kwiaty mają słodki, delikatny aromat i smak. Można je wykorzystać do dekoracji deserów, napojów i sałatek. Syrop fiołkowy to popularny dodatek do herbaty i drinków.
- Lawenda - intensywny, aromatyczny smak lawendy idealnie komponuje się z daniami słodkimi i wytrawnymi. Można jej używać do przyprawiania ciast, ciasteczek, lodów, a także mięs, ryb i warzyw. Lawenda ma działanie relaksujące i uspokajające.
- Ogórecznik - kwiaty mają delikatny, ogórkowy smak. Idealnie pasują do sałatek, chłodników, napojów i deserów. Można je również wykorzystać do dekoracji dań.
- Róża - płatki mają słodki, kwiatowy smak i aromat. Można je wykorzystać do przygotowania konfitur, dżemów, syropów, a także do aromatyzowania herbaty i deserów.
- Cukinia - kwiaty mają delikatny, lekko słodki smak. Można je smażyć w cieście, faszerować np. farszem do pierogów ruskich, dodawać do zup i sałatek.
ZOBACZ TEŻ: Juka ogrodowa jest jadalna. Z kwiatów przygotujesz pyszne dania. Oto co zrobić z juki ogrodowej