Nasturcja wspomaga odchudzanie. Popularna roślina ogrodowa ma mnóstwo właściwości zdrowotnych

i

Autor: Shutterstock Nasturcja wspomaga odchudzanie. Popularna roślina ogrodowa ma mnóstwo właściwości zdrowotnych

Pięknie wygląda i świetnie smakuje

Ta popularna roślina ogrodowa to najlepsze zioło na odchudzanie. Owoce smakują jak kapary

2023-07-13 6:01

Jedna z najbardziej popularnych roślin ogrodowych o pięknych pomarańczowych kwiatach ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Nasturcja wielka, oprócz zastosowań dekoracyjnych ma także mnóstwo właściwości zdrowotnych i kulinarnych. Roślina jest w całości jadalna, wspomaga odchudzanie, wspiera odporność i ma doskonały wpływ na skórę i włosy.

Nasturcja nie tylko pięknie wygląda w ogrodzie, ale jest uznawana za jedną z roślin wspierających odchudzanie. Jest bogata w glukozynolaty, czyli organiczne związki siarki, które m.in. stymulują trawienie, przyspieszając naszą przemianę materii. Dlatego liście oraz owoce rośliny zaleca się jako przyprawę do tłustych dań. Dzięki temu podkręcimy smak potraw, a po posiłku nie będziemy czuć się ciężko i sennie. Jakie jeszcze właściwości ma nasturcja?

Nasturcja właściwości zdrowotne. Co zrobić z liści i kwiatów nasturcji?

Nasturcja zawiera fitoncydy, dzięki czemu hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Sprawdza się w leczeniu chorób skóry i wzmacnia odporność. Liście, ale także kwiaty rośliny nadają się do leczniczych kąpieli polecanych osobom z łuszczycą lub trądzikiem. Płukanki z liści nasturcji pomogą także w leczeniu łupieżu i przywrzycą blask włosom. Gorące napary ze świeżych liści z odrobiną miodu działają rozgrzewająco, napotnie i przeciwbólowo. Napar z liści nasturcji jest pomocny w leczeniu chorób gardła i kaszlu. Ponadto herbatki i nalewki przyśpieszają przemianę materii, regulują wypróżnienia i zapobiegają kamicy żółciowej. Jednak nasturcji i preparatów z tej rośliny nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące. Nie wolno jej podawać także dzieciom i osobom cierpiącym na chorobę wrzodową żołądka i jelit oraz z ciężkimi schorzeniami nerek.

Które części nasturcji są jadalne i jak wykorzystać roślinę w kuchni?

Wszystkie nadziemne części nasturcji są jadalne. Owoce można zamarynować w oliwie z odrobiną octu i soli, wtedy smakują podobnie do kaparów. Posiekane liście wzbogacą smak zup, sosów i potraw z surowego mięsa. Kwiaty upiększą i urozmaicą sałatki. Pikantny smak listków może posłużyć także jako składnik pesto.

ZOBACZ TEŻ: Nasze babki mówiły o nim „mocarny”. Leczył bezsenność, migreny i poprawiał urodę. Magiczna roślina kwitnie od maja do września i ma mnóstwo właściwości zdrowotnych

Sonda
Stosujesz zioła i naturalne metody leczenia?
Zdrowe odchudzanie

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki