Przepis na ciasto z malinami. Jogurtowy zawrót głowy!

2014-07-01 22:34

Przepis na ciasto z malinami przyda się nie tylko łasuchom, ale również wielbicielom sezonowych owoców. Maliny, truskawki, jagody... Mmm! Ślinka cieknie na samą myśl o tych pysznych owocach. Na Se.pl znajdziesz przepisy na smaczne ciasta z owocami.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 230 g masła
  • 1,5 szklanki cukru (lub mniej)
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 1 łyżeczka drobno otartej skórki z pomarańczy
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2,5 szklanki malin

Zobacz: Przepis na sernik na zimno z TRUSKAWKAMI i białą czekoladą! Łatwy, szybki i pyszny

Przygotowanie:

W dużym naczyniu wymieszaj 2,5 szklanki mąki, sól i proszek do pieczenia. Masło z cukrem utrzyj za pomocą miksera na jednolitą i puszystą masę. Dodaj do niej ekstrakt z migdałów, otartą skórkę z pomarańczy i świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy. Całość ubij. Do powstałej masy wbij jajka, ucierając ciasto po dodaniu każdego z jajek. Na koniec wlej jogurt i zmiksuj wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ciasta dodaj przesiane, suche składniki.

Maliny oprósz i wymieszaj z pozostałą częścią mąki. Tak powstałą masę dodaj delikatnie do ciasta. Następnie wyłóż ciasto do formy i wyrównaj. Wstaw ciasto do rozgrzanego do 175 st. C. piekarnika i piecz przez ok. 60-70. Użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki