Przepis na ciasto z truskawkami. Smaczne i proste ciasto truskawkowe

2014-07-07 1:18

Sezon na truskawki wciąż trwa! Te letnie owoce są bogate w witaminę C i smakują niemal każdemu. Dlatego warto wykorzystać je w kulinarnych wypiekach. Na Se.pl znajdziesz prosty i szybki przepis na przepyszne ciasto z truskawkami. Zaskocz swoich bliskich smacznym deserem!

Przepis na ciasto z truskawkami - składniki

4 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki cukru waniliowego
10 dag masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
35 dag truskawek

Zobacz: Przepis na likier malinowy

Przepis na ciasto z truskawkami - przygotowanie

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Mąkę przenną, po uprzednim przesianiu przez sitko, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuść na małym ogniu, odstaw i poczekaj aż przestygnie. Umyte truskawki przekrój na połówki.

Białka ubij za pomocą miksera. Pod koniec ubijania dodaj do masy cukier (wsypując powoli) i szczyptę soli. Ubijaj do momentu uzyskania gładkiej piany. Następnie dodawaj po jednym żółtku i kontynuuj ubijanie. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj całość. Do masy wlewaj powoli przestudzone, roztopione masło, całość miksuj na średnich obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką.

Całość przełóż do przygotowanej tortownicy. Na wierzch ułóż truskawki. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 55 minut w temperaturze 175 stopni C. Studź w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i oprósz cukrem pudrem.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki