Przepis na drożdżowe faworki. W sam raz na tłusty czwartek 2014

2014-02-26 16:10

Tłusty czwartek to nie tylko czas jedzenia pączków. Na stołach zagoszczą też faworki. Dla wielbicieli tradycyjnych chruścików mamy przepis na ich drożdżową wersję. Spróbuj i zobacz, jak smakują.

Faworki znane też jako chrust to jeden z tradycyjnych wypieków serwowanych w tłusty czwartek. Oto bardzo łatwy przepis na drożdżowe faworki.

Jakich składników potrzebujemy?

Do wykonania faworków potrzebne będzie 500g mąki, 80g masła, 50g drożdży, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 2 łyżki cukru i sól.

Przygotuj również tłuszcz do smażenia i cukier puder do dekoracji.

Zobacz: Tłusty czwartek 2014. Prosty przepis na pączki

Przepis na faworki:

Do pokruszonych drożdży dodajemy pół szklanki ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Całą masę dobrze rozcieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosła. Masło rozpuszczamy w rondelku.

Jajka roztrzepujemy z 1 łyżką cukru i szczyptą soli. Następnie dodajemy do tego wyrośnięte drożdże, przesianą mąkę, masło oraz resztę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez 20 minut. Potem przykrywany je ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie płaty. Ciasto kroimy na paski. Każdy z nich trzeba przekroić ukośnie na mniejsze kawałki. W tak powstałych paskach robimy niewielkie nacięcie i przekładamy przez nie jeden koniec ciasta.

Smażymy w gorącym tłuszczu z obu stron, aż się zrumienią. Usmażone faworki układamy na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dekorujemy cukrem pudrem.

Zobacz też: Tłusty czwartek 2014. Przepis na pączki z różą

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki