Guacamole, papryczka

i

Autor: East News

Przepis na przepyszne pikantne GUACAMOLE

2015-12-29 10:00

Guacamole to przepyszny dip podawany na zimno. Przyrządza się go na bazie awokado i świetnie nadaje się do znanych wszystkim nachos'ów. I oczywiście można go przygotować zgodnie ze swoimi upodobaniami. U nas znajdziecie przepis na klasyczną wersję guacamole. Polecamy!

Awokado jest nie tylko przepysznym owocem, ale też bardzo zdrowym. Świetnie wpływa na nasz organizm i samopoczucie. Nie dziwi zatem fakt, że coraz więcej fanów zdobywa jedna z najbardziej popularnych potraw przyrządzanych właśnie na jego bazie, czyli guacamole. Jest to pasta, która idealnie komponuje się z nachos'ami ale także z wieloma przekąskami podawanymi na ciepło. Można je przyrządzać na wiele sposobów i doprawiać zgodnie ze swoimi upodobaniami. Najbardziej znaną jest klasyczne guacamole. Do przygotowania klasycznej wersji potrzebujesz:  2 owoce awokado, 1 łyżeczka octu ryżowego, kawałek świeżego ogórka, kilka łodyżek szczypiorku, odrobinę pasty chili, kawałek papryczki chili, pół łyżeczki oleju sezamowego, 2 łyżeczki czarnego sezamu i sól. Miąższ z awokado ugnieć i skrop octem ryżowym. Do masy dodaj pokrojonego w kostkę ogórka, posiekaną papryczkę chilli i szczypiorek oraz uprażony sezam. Dolej olej sezamowy i dokładnie wymieszaj. Na koniec możesz doprawić guacamole solą i gotowe!

Zobacz: Wspaniałe właściwości AWOKADO! Zapobiega cukrzycy i poprawia nastrój

Przeczytaj też: Wygląd cery zależy od diety! Sprawdź, co powinnaś jeść

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki