PRZEPISY NA DANIA WIGILIJNE: Śledzik na Święta

2011-12-24 12:35

Ta pyszna ryba od dawna gości na wigilijnych stołach. Oto nasze propozycje, które zadowolą całą rodzinę

Śledź z buraczkami i miodem

Składniki:
- 4 filety śledziowe
- kromka wysuszonego piernika
- 2 szklanki tartych gotowanych buraków
- 150 g orzechów włoskich
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki octu winnego
- po 6 ziaren: czarnego pieprzu, goździków i ziela angielskiego
- 50 ml oliwy
- 400 ml śmietany 22 proc.

Sposób przygotowania:

Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. Pieprz, ziele i goździki rozetrzeć w moździerzu, następnie wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Przez chwilę podgrzewać, dodać buraczki, starty piernik, posiekane orzechy, miód i ocet winny. W salaterce ułożyć podzielone na dzwonka śledzie, na nie położyć buraczki, następną warstwę śledzi i kolejną buraczków. Polać śmietaną. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

Sałatka śledziowa z fasolą

Składniki:
- 2-3 filety śledziowe
- 3 ziemniaki
- 3-4 jajka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki szczypiorku
- 4 łyżki majonezu (w zdrowszej wersji: 2 łyżki jogurtu naturalnego i 2 łyżki majonezu)
- sól, cukier i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie moczyć ok. 2 godzin w wodzie albo mleku, osączyć, pokroić na ok. 2-cm kawałki i wrzucić do salaterki. Ziemniaki ugotować, obrać i pozostawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo. Fasolę odsączyć z zalewy. Ziemniaki i jajka pokroić w kostkę i dodać do śledzi. Dorzucić fasolę i posiekany szczypiorek. Dodać majonez, wymieszać, doprawić i schłodzić.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki