Przepisy na przetwory: Buraczki na jarzynkę

2011-09-09 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne buraczki na jarzynkę. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika buraczków.

Buraczki na jarzynkę
Koszt: 4 zł

Składniki: 2 kg buraków, łyżeczka soli, 20 dag kwasku cytrynowego, 0,75 litra wody

Sposób przygotowania: Buraki umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać wrzącą wodą, gotować 4-5 minut, osolić, zakwasić. Rozłożyć do słoików o pojemności dostosowanej do jednorazowego użytku. Pasteryzować około 20 minut w temperaturze 100 st. C.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki