Przepisy na przetwory: Chutney pomidorowy

2011-09-17 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny chutney pomidorowy. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika chutneyu pomidorowego.

Chutney pomidorowy
Koszt: 28 zł

Składniki: 2 kg pomidorów, 6 strąków czerwonej papryki, 1,5 kg cebuli, 250 ml octu winnego, 0,5 litra czerwonego wytrawnego wina, 70 dag cukru, 3 łyżeczki mielonego białego pieprzu, 3 łyżeczki soli, 3 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki, 1 łyżeczka sproszkowanych goździków

Sposób przygotowania: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Z papryki wyciąć gniazda nasienne i drobno pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Warzywa zalać winem i octem. Gotować w otwartym naczyniu przez ok. 1 godz. Dodać cukier i przyprawy. Dusić dalej przez ok. 30 min. Gotowym sosem napełnić suche, gorące, wypieczone w piekarniku słoiki. Pasteryzować „pod kocykiem” 20 minut.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki