Przepisy na przetwory: Domowy szampan

2011-10-03 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny domowy szampan. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki szampana.

Domowy szampan
Koszt: 22 zł

Składniki: 0,65 litra białego wytrawnego wina, 50 ml syropu cukrowego, drożdże (Champagne, Sauternes)

Sposób przygotowania: Do butelki szampanówki o poj. 0.75 l napełnionej winem wytrawnym o mocy ok. 10 – 11 proc. obj. alkoholu dodać syrop cukrowy i 25 ml matki drożdżowej, przygotowanej jak do fermentacji zwykłego wina i przecedzonej przez watę. Butelki dobrze zakorkować i zabezpieczyć korki drutem. Następnie przenieść je do ciepłego (18-20 st. C.) pomieszczenia na okres fermentacji. Po 2-3 tygodniach butelki z winem schować do chłodziarki. Tak zrobione wino musujące można pić mniej więcej po 2-4 tygodniach.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki