Przepisy na przetwory: Kiszone jabłka

2011-09-26 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne kiszone jabłka. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika kiszonych jabłek.

Kiszone jabłka
Koszt: 5 zł

Składniki: 2 kg jabłek, 10 liści porzeczki, 10 liści wiśni, 10 liści winogron, 2 kawałki kory cynamonu, 2 litry wody, 2 łyżki soli

Sposób przygotowania: Na dno kamiennego garnka układamy połowę liści z przyprawami, a na nich umyte jabłka. Przykrywamy resztą liści. Następnie zalewamy wszystko przegotowaną i ostudzoną wodą z solą. Garnek odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Jabłka są gotowe po około 2 tygodniach. Chcąc przechować na zimę, trzeba je pasteryzować 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 90 st. C.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki