Przepisy na przetwory: Kiszone pomidory

2011-09-26 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne kiszone pomidory. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika kiszonych pomidorów.

Kiszone pomidory
Koszt: 13 zł

Składniki: 2 kg małych pomidorków, 8 ząbków czosnku, 4 gałązki kopru, 4 listki porzeczki lub wiśni, 4 kawałki świeżego chrzanu, po 8 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 4 liście laurowe, 2 litry wody, 4 łyżki soli

Sposób przygotowania: Pomidory umyć i delikatnie ponakłuwać wykałaczką. Kłaść do słoików jak ogórki wraz z przyprawami. Zagotować wodę z solą, gorąca zalać pomidory. Zamknąć słoiki. Pasteryzować 15 min. w piekarniku w temperaturze 85 st. C. Słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki