Przepisy na przetwory: Marynowane cebulki

2011-09-06 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne marynowane cebulki. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika marynowanych cebulek.

Marynowane cebulki
Koszt: 3 zł

Składniki: 1 kg drobnych cebulek
Zalewa: 8 szklanek wody, 2 szklanki 6 proc. octu, 4 łyżki soli, pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania: W rondelku zagotować ocet wraz z przyprawami, nakryć pokrywką i ostudzić. W emaliowanym garnku zagotować wodę z solą, włożyć cebulki i gotować na małym ogniu 10 min. Odcedzić cebulki na durszlaku, osączyć i ułożyć w słoikach. Zalać zimną zalewą, słoiki zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki