Przepisy na przetwory: Marynowany seler

2011-09-29 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny marynowany seler. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika marynowanego selera.

Marynowany seler
Koszt: 7 zł

Składniki: 2 kg selera
Zalewa: 3 szklanki wody, szklanka octu 10 proc., 2 łyżki cukru, kilka goździków, kawałek cynamonu, sól

Sposób przygotowania: Selery pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagotować go w wodzie z łyżką soli i octu. Odsączyć i włożyć do słoiczków. Przygotować gorącą zalewę z wody, octu, cukru, goździków i cynamonu. Zalać nią selery w słoiczkach, zakręcić i pasteryzować 20-25 minut.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki