Przepisy na przetwory: Pasta pomidorowa

2011-09-04 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczną pastę pomidorową. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika pasty pomidorowej.

Pasta pomidorowa
Koszt: 7 zł

Składniki: 3 kg pomidorów, 25 dag cebuli, po kilkanaście ziaren gorczycy, ziela angielskiego, pieprzu, łyżeczka ostrej papryki w proszku, 2 łyżki cukru, sól, kilkanaście goździków

Sposób przygotowania: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, rozgotować w garnku pod przykryciem. Przetrzeć przez gęste sito, by odrzucić pestki. Umytą  cebulę posiekać, dodać do przecieru, wsypać gorczycę. Dusić do czasu, aż masa zmniejszy objętość o 1/3. Dodać sól, cukier, paprykę oraz zmielony pieprz i ziele angielskie. Pogotować wszystko kilka minut. Małe gorące, suche, wypieczone w piekarniku słoiki napełnić gorącą pastą pomidorową i szczelnie zamknąć. Pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki