Przepisy na przetwory: Wino cytrynowe

2011-09-06 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne wino cytrynowe. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki wina cytrynowego.

Wino cytrynowe
Koszt: 18 zł

Składniki: 3 kg cytryn, 10 litrów wody, 2,5 kg cukru,  drożdże (Sauternes, Sherry lub Steinberg), pożywka

Sposób przygotowania: Cytryny wyszorować, sparzyć, pokroić w plastry i zalać w kamiennym garnku 7 litrami wrzącej wody. Odstawić naczynie na 3 dni. Po tym czasie cytryny lekko odcisnąć, sok przecedzić, dodać cukier rozpuszczony w wodzie i dopełnić do 10 litrów. Dodać rozmnożoną matkę drożdżową. Odstawić do sfermentowania. Sklarowane wino przelać do butelek i odstawić w ciemne miejsce do dojrzewania na 6-12 miesięcy.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki