PRZEPISY NA WIELKANOC 2013: Jak zrobić karkówkę w chrzanie?

2013-03-28 11:10

Pierwszy dzień świąt wielkanocnych to prawdziwa mięsna uczta. Po czterdziestu dniach Wielkiego Postu każdy z biesiadujących przy stole ma ochotę na coś treściwego. Po to, by nie zawieść oczekiwań zaproszonych na Wielkanoc gości, zebraliśmy tylko najlepsze i sprawdzone przepisy na mięsa, pieczenie oraz pasztety.

Składniki:

1,7 kg schabu karkowego

2-3 łyżki chrzanu

sól

pieprz czarny i ziołowy

papryka słodka

po 1 łyżeczce majeranku i lubczyku

olej

Sposób przygotowania:

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem oraz papryką. Obsypać majerankiem i lubczykiem, jednocześnie nacierając. Na koniec natrzeć chrzanem. Odstawić w chłodne miejsce na 24 do 48 godz.

Po tym czasie włożyć do naczynia do pieczenia, skropić olejem i piec ok. 90 minut w temperaturze 200°C. Po godzinie pieczenia mięso przełożyć na drugą stronę, aby równo się opiekło. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić w nim mięso na 15-20 minut.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki