Co powinno pojawić się na wielkanocnym stole? Święta wielkanocne są pełne symboliki. Tak jak w wigilię Bożego Narodzenia na stole powinno pojawić się 12 potraw, tak podczas Wielkanocy na stole nie może zabraknąć święconych produktów. Jednak nie tylko jedzenia nie powinno brakować. Jeśli chcemy przyciągnąć szczęście i bogactwo do swojego domu, musimy pamiętać o jeszcze jednej rzeczy - bukszpanu. Bukszpan, znany również jako wiecznie zielony krzew, od wieków odgrywa istotną rolę w polskim folklorze wielkanocnym. Jego obecność w tradycjach świątecznych nie jest przypadkowa – symbolika tej rośliny głęboko zakorzeniona jest w wierzeniach ludowych oraz chrześcijańskich.
Bukszpan na wielkanocnym stole
Śniadanie wielkanocne to najważniejszy kulinarny punkt świąt. Nie może zabraknąć na nim poświęconych pokarmów takich jak chleb, który jest symbolem Ciała Chrystusa, czy jajka będącego odnośnikiem odradzającego się życia. Nie wolno zapominać także o soli, chrzanie czy słodkiej babce. Jednak oprócz pożywienia na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć także bukszpanu. Ta roślina jest symbolem nieśmiertelności. Nasi przodkowie wierzyli, że palmy zrobione z bukszpanu, przewiązane czerwoną wstążką ochronią dom przed złem. Gałązkami bukszpanu dekorowano także stoły, co miało zapewnić obfitość i zdrowie. Trzeba jednak pamiętać, że roślina jest trująca i pod żadnym pozorem nie wolno jej zjadać. Jednak, żeby przyciągnąć bogactwo i zapewnić sobie zdrowie, warto położyć gałązkę bukszpanu na stole, a po skończonym śniadaniu zerwać listek i nosić w portfelu tak, jak łuskę z wigilijnego karpia.