PRZYPRAWIONE dania nie tylko lepiej smakują - są ZDROWSZE

2011-08-18 18:30

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Pensylwania odkryli, że przyprawione potrawy są zdrowsze. Okazało się, że przyprawy niwelują zły wpływ tłustych dań na układ sercowo-naczyniowy.

Dzięki dodaniu do posiłku przypraw zawierających przeciwutleniacze - rozmaryn, oregano, cynamon, kurkuma, czarny pieprz, goździki, sproszkowany czosnek i sproszkowana papryka - danie stanie się łagodniejsze dla naszego serca i układu krwionośnego.

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Pensylwania przebadali sześciu mężczyzn z nadwagą. Zjedli oni kaloryczne danie o wartości 1200 kilokalorii przyprawione dwiema łyżeczkami wymienionych wyżej przypraw, a po tygodniu podobne danie, ale nie przyprawione. Mężczyznom zbadano krew i stwierdzono, że poziom trójglicerydów po zjedzeniu przyprawionych dań był niższy o 30 proc., zmniejszył się także skok poziomu insuliny, o 21 proc.

Przyprawy obniżają poziom tłuszczów prostych

Zjedzenie tłustej potrawy powoduje wzrost trójglicerydów, a co za tym idzie, zwiększa się ryzyko chorób serca, zawału i udaru mózgu. Badania wykazały, że dodanie do tłustych potraw sporej ilości przypraw zmniejsza poziom wytwarzanych trójglicerydów aż o 30 proc.

Przyprawy dodane do posiłków zbadanych mężczyzn zostały wybrane spośród tych, które mają działanie przeciwutleniające. Dzięki temu mają one zdolność zwalczania wolnych rodników. Wiele warzyw i owoców również zawiera przeciwutleniacze likwidujące wolne rodniki. To ważne, ponieważ zbyt duża ilość wolnych rodników w organizmie powoduje szybsze starzenie się oraz choroby układu krążenia i cukrzycę.

Przyprawiajmy potrawy do woli

Dzięki tym badaniom naukowcy z Uniwersytetu w Pensylwanii pod przewodnictwem dr Sheili West postwili tezę, że przyprawianie dań dużą ilością przypraw reguluje poziom trójglicerydów we krwi.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki