Wieści z Trójmiasta. Pyszności na andrzejkowe przyjęcie

2015-11-27 3:00

Andrzejki to doskonały pretekst, by zaprosić do domu przyjaciół. Oto garść prostych i sprawdzonych przepisów na efektowne przyjęcie.

Poncz z czerwonego wina

Składniki na 50 ciasteczek:

*butelka czerwonego wina,

*arak lub anyżówka,

*skórka z 1 cytryny,

*250 g cukru

Sposób przygotowania:

Wlewamy do garnka 1 szklankę wody, wsypujemy cukier i wrzucamy skórkę z uprzednio wyszorowanej i sparzonej cytryny - zagotowujemy. Wlewamy wino i ponownie podgrzewamy. Przed rozlaniem do szklanek napój przecedzamy. Do każdej szklanki wlewamy pół kieliszka araku i wrzucamy plasterek cytryny.

Grzaniec z cydru

Składniki:

*1 l wytrawnego cydru jabłkowego,

*kawałek kory cynamonu lub 1 łyżeczka startego cynamonu,

*2 łyżki miodu lub brązowego cukru,

*4 goździki,

*skórka z połowy uprzednio wyszorowanej i sparzonej cytryny,

*2 plasterki pomarańczy,

*jabłko do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka, zalewamy cydrem i podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 15 min. Cydr nie powinien się gotować! Gotowy grzany cydr przelewamy do szklanek przyozdobionych plasterkami jabłka.

Sałatka z paluszków krabowych i makaronu ryżowego

Składniki:

*makaron ryżowy nitki 100 g,

*paluszki krabowe 150 g,

*świeży ogórek,

*ząbek czosnku,

*pół małej cebuli cukrowej,

*puszka kukurydzy,

*2 łyżki majonezu,

*kilka gałązek natki pietruszki,

*sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, przy czym wodę solimy. Przygotowany i dokładnie odcedzony makaron przekładamy do szklanej miski. Paluszki krabowe kroimy na plasterki 1 cm. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż, a następnie na plasterki. Cebulkę kroimy na bardzo małą kostkę. Rozgniatamy ząbek czosnku, dodajemy do makaronu. Odcedzamy kukurydzę. Wszystkie składniki przekładamy do miski z makaronem. Siekamy natkę pietruszki, dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i podajemy z grzankami.

Przepis na tortillę z mozzarellą

Składniki:

*1 opakowanie placków tortilli,

*1 mozarella,

*10 małych pomidorków koktajlowych,

*3 gałązki świeżej bazylii,

*mały słoiczek oliwek,

*sól, pieprz,

*opcjonalnie szynka prosciutto (parmeńska)

Sposób przygotowania:

Mozarellę, pomidorki i oliwki kroimy na cienkie plastry. Układamy na tortilli wraz z listkami bazylii (można również położyć plastry szynki prosciutto). Doprawiamy. Zawijamy ściśle i wstawiamy na chwilę do gorącego piekarnika (można pozostawić bez pieczenia). Tortille kroimy na póltoracentymetrowe kawałki, które spinamy wykałaczką i układamy na dużym talerzu.

Krewetki w sosie czosnkowym

Składniki Ciasto:

*12 sztuk krewetek królewskich,

*2 ząbki czosnku,

*pół cytryny,

*1 łyżka przecieru pomidorowego,

*pół pęczka natki pietruszki,

.*oliwa z oliwek,

.2 łyżki koniaku lub brandy,

.sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone krewetki krótko obsmażamy z dwóch stron. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawiamy. Dodajemy sok z połowy cytryny, wlewamy brandy i pół szklanki wody. Następnie dodajemy przecier i mieszamy. Na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z grzankami.

Ptysie nadziewane pieczarkami

Składniki Ciasto:

*200 g mąki,

*szklanka wody,

*pół kostki margaryny,

*5 jajek,

*1 łyżeczka proszku do pieczenia,

*pół łyżeczki soli,

*1 łyżeczka cukru

Składniki Farsz:

*0,5 kg pieczarek,

*1 cebula,

*łyżka natki pietruszki lub kilka gałązek tymianku,

*1 łyżka tłuszczu do smażenia,

*200 g sera,

*sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

W rondelku gotujemy wodę z margaryną. Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem, stale mieszając, aż do powstania gładkiego ciasta. Gdy ciasto ostygnie, wybijamy kolejno jajka i miksujemy na średnich obrotach. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ptysie. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów. Pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C, aż będą złociste. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu 5-10 min. Gdy woda odparuje, dodajemy przyprawy, pietruszkę i dokładnie mieszamy. Ostudzone ptysie przekrawamy na pół, spód napełniamy farszem, posypujemy startym serem, przykrywamy górną częścią i podgrzewamy w piekarniku przez 5-10 minut do rozpuszczenia sera.

Roladki z cukinii

Składniki:

*2 małe cukinie,

*suszone pomidory w zalewie z oliwy,

*kawałek pleśniowego sera,

*rukola,

*świeże zioła (natka pietruszki, mięta, bazylia),

*sól, pieprz,

*oliwa do skropienia,

*grzanki z bagietki

Sposób przygotowania:

Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plastry, smarujemy oliwą i smażymy na patelni grillowej, aż pojawią się na nich brązowe paseczki. Bagietkę kroimy na kromki, zrumieniamy na złoto w piekarniku. W każdy plaster cukinii zawijamy kilka listów rukoli, kawałek sera i odsączony z oliwy kawałek suszonego pomidora. Roladę kładziemy na grzance tak, żeby koniec plasterka cukinii znalazł się pod spodem. Doprawiamy pieprzem i świeżymi ziołami. Skrapiamy dobrą oliwą z pierwszego tłoczenia albo tą, w której marynowały się pomidory.

Makaroniki z płatków owsianych

Składniki:

*250 g płatków owsianych,

*pół szklanki maki,

*100 g masła,

*2 jajka,

*60 g cukru,

*1 łyżeczka proszku do pieczenia,

*olejek migdałowy,

*sól,

*odrobina cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Z płatków owsianych odsiewamy mąkę. Płatki wrzucamy na patelnię i przez chwile prażymy na sucho. Dodajemy masło, mieszamy i smażymy do zrumienienia. Posypujemy cukrem i ostrożnie smażymy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do przestudzenia.

Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli, rozbełtane jajka, olejek migdałowy i cukier waniliowy. Całość mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę makaronikową kładziemy na blachę łyżką.

Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Makaroniki można przekładać kremem albo dżemem.

Suszone śliwki w boczku

Składniki:

*10 cienkich plastrów boczku,

*20 suszonych śliwek,

*suszona słodka papryka,

*1 czubata łyżka miodu,

*sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Plastry boczku dzielimy wzdłuż na pół. Posypujemy papryką, owijamy ściśle każdą śliwkę, wbijamy wykałaczkę, by rolada się nie rozpadła. Układamy na blaszce. Każdą śliwkę smarujemy miodem i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st.C.

Soczysta sałatka z granatem i gorgonzolą

Składniki:

*500 g różnych rodzajów sałat: masłowej, czerwonej, roszponki, rukoli,

*3 łyżki obranych ze skórki migdałów lub orzeszków pinii zrumienionych na patelni,

*2 pomidory bez skórki,

*100 g gorgonzoli typu dulce,

*połówka dojrzałego owocu granatu,

*słodki ocet balsamiczny,

*brązowy cukier

Sposób przygotowania:

Gorgonzolę kroimy w kostkę o boku około 1 cm. Pomidory kroimy na osiem części. Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy, a następnie polewamy całość balsamico i posypujemy brązowym cukrem wedle uznania.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki