Carpaccio z buraka
Niezwykle prosta, szybka w przygotowaniu a do tego elegancka przystawka na zimno.
Składniki: 4 buraki, 100 g sera koziego, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, garść rukoli, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 1 godz. w temp. 180°C. Gdy lekko przestygną obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry i ułożyć na płaskim talerzu. Na plastrach buraków rozłożyć rukolę, posypać pokruszonym serem i orzechami włoskimi. Skropić oliwą wymieszaną z octem balsamicznym, szczyptą soli i pieprzu.
Pierś indycza faszerowana buraczkami w orzechowej panierce
Roladki wypełnione buraczanym musem wyglądają świetnie, a smakują jeszcze lepiej.
Składniki:1 kg piersi indyczej,150 g posiekanych orzechów włoskich, 3 nieduże buraki, 200 g ziemniaków, 2 jajka, 5 łyżek mąki, pieprz i sól, tymianek, oregano, sok z cytryny, cukier, olej do smażenia Sposób przygotowania: Buraki umyć, ugotować, gdy będą miękkie przelać zimną wodą, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mus buraczany odsączyć na sicie z nadmiaru wody i doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z burakami.
Mięso pokroić w plastry, rozbić, natrzeć solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Każdy plaster posmarować puree i ciasno zwinąć. Panierować w jajku, mące i siekanych orzechach. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Ciasto czekoladowe z buraczkami Jest pyszne, zdrowe a do tego proste w przygotowaniu Składniki: 4 upieczone średnie buraki, 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej, 3 jajka, 1,5 łyżeczki sody, szklanka brązowego cukru, 1/2 szklanki oleju, 4 czubate łyżki kakao, łyżeczka ekstraktu z wanilii, sól
Sposób przygotowania: Upieczone buraki zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Mąkę, kakao, sodę i szczyptę soli wymieszać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Ubijając, dodać olej, wanilię, a następnie delikatnie mieszając, dodawać starte buraki i makę wymieszaną z kakao. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy i piec ok. 40 minut w temperaturze 180ºC.