Robert Sowa poleca: GRILLOWANE FILETY z kurczaka z gruszkami i oscypkiem

2011-06-17 4:00

Grillowane filety z kurczaka z gruszkami i oscypkiem, podawane z emulsją z pietruszki i orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Plastry owoców, mięso i ser oscypek zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce. Gruszki, oscypek, kurczaka i bekon grillować z gałązkami rozmarynu przez około 10-15 minut, przekładając na drugą stronę.

Piersi kurczaka, gruszki, ser oscypek i bekon ułożyć na talerzach, całość udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem. Smacznego!

Składniki dla 4 osób:

- 8 x 80 g piersi z kurczaka,
- 4 gruszki

Marynata:
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 op. marynaty grillowej klasycznej Prymat,
- 12 plasterków sera oscypek,
- 4 plastry chudego bekonu,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 1 pęczek kolorowych sałat

Sos:
- 100 ml oleju słonecznikowego,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat,
- 1 łyżeczka chili, pieprz cayenne Prymat,
- 1 łyżka miodu,
- sok z cytryny do smaku

 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki