Robert Sowa poleca pierś z kurczaka gotowana na parze z warzywami oraz z sosem ze świeżych pomidorów i bazylii

2011-07-15 4:00

Pierś z kurczaka gotowana na parze z warzywami oraz z sosem ze świeżych pomidorów i bazylii

Składniki dla 4 osób:
4 x 150 g piersi z kurczaka

Marynata:
opakowanie pikantnej przyprawy do drobiu;
do smaku wedle uznania: sól czosnkowa, grubo mielony czarny pieprz;
1 podzielony na różyczki brokuł;
1 podzielony na małe różyczki mały kalafior;
2 pokrojone w plastry marchewki

Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin;
pokrojony w kostkę miąższ z 3 pomidorów;
1/2 pęczka posiekanej świeżej bazylii;
sok z 1/2 cytryny;
do smaku: sól, pieprz czarny mielony

 

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka naciąć, natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.

Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze, ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw i ziół, które wzbogacą smak mięsa i warzyw.

Zamarynowanego kurczaka ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować 10-15 minut, w zależności od wielkości przygotowywanego mięsa.

Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, pierś z kurczaka należy podawać z ugotowanymi na parze warzywami i sosem ze świeżych pomidorów z bazylią.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki