Robert Sowa radzi: Niedzielny obiad za 29 złotych

2013-10-11 8:05

Nie wiesz, co ugotować na niedzielny obiad? Podpowie ci Robert Sowa (47 l.). Słynny kucharz przepisami sypie jak z rękawa. Tym razem proponuje zupę ziemniaczaną na wędzonce z pomidorami i staropolską pierś z kurczaka z suszonymi grzybami. Będzie smacznie, wykwintnie, a na dodatek nie zrujnuje nam domowego budżetu. Tym razem na nasz obiad dla czterech osób nie wydamy więcej niż 29 złotych.

Sowa o kuchni wie wszystko. Ma swoje programy telewizyjne, jest też autorem wielu książek kucharskich i właścicielem restauracji Sowa & Przyjaciele w Warszawie. A od września ten kulinarny autorytet na łamach "Super Expressu" udowadnia, że niedzielny obiad może być wystawny za rozsądne pieniądze. Koszt produktów na niedzielne obiady dla czteroosobowej rodziny nie przekracza 30 zł. I co najważniejsze, nie trzeba być wielkim kucharzem, by gotować jak Robert Sowa.

Zupa ziemniaczana na wędzonce z pomidorami

Składniki dla 4 osób
- 100 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 pokrojone w kostkę marchewki
- 1 pokrojony w paski por (tylko biała część)
- 3 pokrojone w kostkę ziemniaki
- 200 ml pokrojonych pomidorów z puszki
- 1,5 litra Rosołu z kury Kucharek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- do smaku: pieprz czarny grubo mielony

Sposób przygotowania
Na oleju podsmażyć boczek, cebulę, czosnek, por i marchew, dodać ziemniaki i przyprawy. Całość zalać rosołem i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Do tak przygotowanej zupy dodać pomidory i posiekaną natkę, doprawić do smaku.

Zobacz również: Dieta dla ucznia pełna witamin

Staropolska pierś z kurczaka z suszonymi grzybami

Składniki dla 4 osób
- 4 x 120 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka Przyprawy do kurczaka po staropolsku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- 4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
- 4 łyżki pokrojonych w paski ugotowanych suszonych grzybów
- 100 ml wywaru z gotowania suszonych grzybów
- 100 ml Rosołu z kury Kucharek
- 100 ml śmietany 30-proc.
- 1 pęczek natki pietruszki l 1 łyżeczka soli ziołowej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- do smaku: pieprz czarny grubo mielony

Sposób przygotowania
1. Piersi z kurczaka lekko naciąć od góry, natrzeć Przyprawą do kurczaka po staropolsku. 2. Oprószyć mąką i usmażyć z obu stron na złoty kolor. 3. Na oliwie i maśle podsmażyć cebulę, czosnek i suszone grzyby, zalać rosłem i wywarem z suszonych grzybów, zagotować. 4. Następnie dodać piersi z kurczaka, ugotować do miękkości, wlać śmietanę, doprawić do smaku i gotować do momentu zgęstnienia sosu. 5. Przed podaniem posypać świeżo siekaną natką pietruszki, podawać z buraczkami na ciepło.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki