Kosmiczne ceny faworków 2024

i

Autor: Shutterstock

Przepis na faworki

Robisz to źle. Fatalny błąd w przepisie na faworki. Tysiące osób robi to podczas smażenia faworków. Przez to chrust jest gumowaty i nie chrupie pod zębami

2024-01-31 14:13

Przepis na faworki. Nie ma karnawału bez tych chrupiących smakołyków. Faworki inaczej zwane chrustem to tradycyjny przysmak na Tłusty Czwartek. Ciasto na faworki jest proste i ciężko tu coś zepsuć. Jednak jak się okazuje najważniejsze są szczegóły. Przez te drobne błędy można całkowicie zepsuć smak faworków. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że notorycznie popełnia ten sam błąd. Przez niego faworki są gumowate i nie chrupią podczas jedzenia.

Przepis na faworki. W czym tkwi ich sekret?

Faworki to zdecydowanie jest najpyszniejszych przysmaków podczas karnawału. Legenda głosi, że faworki powstały przypadkiem, kiedy to jednemu kucharzowi wpadł do gorącego oleju kawałek ciasta. Dzisiaj faworki to obok pączków najchętniej wybierane smakołyki na Tłusty Czwartek. Faworki inaczej zwane chrustem często robi się samemu w domu. Przepis na ciasto na faworki jest banalnie prosty. Potrzebujesz jedynie mąki, pół szklanki kwaśnej śmietany, 4 żółtka jajek, łyżkę masła, łyżkę spirytusu oraz szczyptę soli i cukry. Ważnym elementem faworków jest mąka. Kucharze sugerują, by używać przesianej maki tortowej, czyli typu 450. Dzięki temu chrust jest chrupiący i idealnie kruchy. Jest jednak jeden błąd, który często popełniamy podczas smażenia. Rujnuje on nawet najlepiej przygotowane ciasto.

Przez to Twoja faworki będą gumowane i mało chrupiące. Popularny błąd podczas smażenia chrustu

Faworki smaży się w głębokim tłuszczu. Wiele osób uważa, że najlepiej sprawdza się do tego smalec. Najważniejszą rzeczą podczas smażenia faworków jest temperatura tłuszczu. To w tym tkwi sekret idealnie chrupiących i kruchych faworków. Optymalna temperatura do smażenia chrustu to około  170-180 stopni Celsjusza. Jeżeli temperatura będzie zbyt niska to faworki będą jedynie kąpały się w tłuszczu i wyjdą tłuste oraz gumowate. Z kolei zbyt wysoka temperatura sprawi, że zaczną się przypalać ze zewnątrz, a w środku będą niedosmażone. 

Zobacz także: Mąż zapytał się, dlaczego włożyłam to do lodówki? To mój sekretny sposób na poważny problem. Sposób na brzydkie zapachy w lodówce

Sonda
Jakie faworki lubisz najbardziej?
Ogromna powódź we wsiach pod Wyszkowem. Relacja mieszkanki szokuje

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki