Rozrób z wodą i podlej pomidory tuż po wsadzeniu ich do gruntu. Wzmacniający napój pobudzi je do obfitego owocowania. Domowy nawóz do pomidorów

2025-05-22 10:54

Maj to najwyższy moment na sadzenie pomidorów do gruntu. Jednak, aby drobne krzewy rozrosły się i latem bujnie zaowocowały, należy je wzmocnić, dostarczając im składników odżywczych. Dlatego tuż po wsadzeniu pomidorów do gruntu przygotuj domowy nawóz i podlej nim swoje rośliny. Rozrób z wodą ten składnik, a powstanie wzmacniający napój, który pobudzi pomidory do obfitego owocowania.

Odżywka do sadzonek pomidorów

i

Autor: Shutterstock

Rozrób z wodą i podlej pomidory tuż po wsadzeniu ich do gruntu, a będą obficie owocować

Wysadzenie rozsady pomidorów do gruntu to moment, który jest sporym wyzwaniem dla ogrodnika, bo młode rośliny potrzebują szczególnej troski, by zaaklimatyzować się i obficie owocować. Pomidory do gruntu wsadzamy po 15 maja, kiedy już ryzyko wystąpienia przymrozków jest minimalne. Kiedy już krzewy zasadzimy w ogrodzie, musimy o nie zadbać, aby je wzmocnić i pobudzić do owocowania. Tu ważne jest nie tylko zapewnienie odpowiedniego nasłonecznienia i nawodnienia, ale przede wszystkim trzeba pamiętać o odżywieniu krzewów pomidorów. W ten sposób roślina uzyska niezbędnych składników odżywczych, aby owocować i uodpornić się na choroby. Czym zatem najlepiej nawozić pomidory w maju, tuż po wsadzeniu ich do gruntu? Tu sprawdzi się domowy nawóz przygotowany na bazie drożdży. Rozrób je z wodą, odczekaj i podlej swoje pomidory jeszcze w maju.

Domowy nawóz do pomidorów z drożdży. Jak go przygotować?

Nawóz z drożdży to prosty, tani i ekologiczny sposób na poprawę kondycji i plonowania pomidorów. Szczególnie pomocny w okresie wiosennym, kiedy to wsadzamy pomidory do gruntu i potrzebują one porządnego wzmocnienia, aby dobrze zaaklimatyzować się w nowych warunkach. Wspomaga ukorzenianie i adaptację roślin w nowym środowisku. Jak go przygotować? Oto przepis na domowy nawóz do pomidorów po wsadzeniu ich do gruntu:

Składniki:

  • 100 g świeżych drożdży piekarskich,
  • 10 litrów ciepłej wody,
  • 1 łyżka cukru.

Przygotowanie:

  1. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie.
  2. Dodaj cukier.
  3. Odstaw na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły fermentować.
  4. Przed użyciem rozcieńcz roztwór wodą w proporcji 1:10 (1 litr roztworu na 10 litrów wody).

Jak stosować nawóz z drożdży do pomidorów?

Przygotowanym nawozem do pomidorów podlewaj krzewy bezpośrednio pod korzeń, unikając moczenia liści. Wystarczy 200-500 ml roztworu na roślinę, w zależności od jej wielkości. Stosuj nawóz co 2-3 tygodnie, od momentu posadzenia rozsady do gruntu, aż do końca sezonu wegetacyjnego.

Super Express Google News
Quiz psychologiczny. Którym kwiatem ogrodowym jesteś?
Pytanie 1 z 7
Jak spędzasz idealny weekend?
Polska na ucho
Lekcja życia

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki